Tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir?
Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde bilinmesi gereken husulardan biri de o gayrimenkul rayiç bedelidir. Peki, tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir? Rayiç bedel hesabı nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Rayiç bedeli sayesinde bir gayrimenkulün satış işlemleri sırasında değerinin altında bir fiyata satılması engellenmiş oluyor
Bir gayrimenkulün alım satım sırasındaki güncel mali değeri, rayiç bedeli olarak ifade ediliyor. Rayiç bedeli sayesinde bir gayrimenkulün satış işlemleri sırasında değerinin altında bir fiyata satılması engellenmiş oluyor. Rayiç bedel sadece alım-satım işlerinde kullanılmaz. Sigortalama ve vergilendirme kriterlerini ve bedellerini belirlemek için de rayiç bedel kullanılır.
Bir malın sigorta ve vergi ücreti, rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Rayiç bedeli; araç, konut ve arsalar için Maliye Bakanlığı’nın çizdiği kurallar kapsamında belirleniyor. Rayiç bedelleri yıldan yıla ya da aydan aya değişkenlik gösteriyor.
Ayrıca rayiç bedelinin miktarı, malların cinsine göre de değişebiliyor. Eğer bir konut ya da arsa satılıyor ise tapu rayiç bedeli hesaplanması gerekiyor. Bir gayrimenkulün rayiç bedelini hesaplamak için, gayrimenkulün yer aldığı semtteki en az diğer üç gayrimenkulün metrekaresi ve rayiç bedellerinin muhakkak bilinmesi gerekiyor.
Semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu; diğer üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin metrekare toplamına bölerek tespit etmek mümkündür.
Evin gerçeğe yakın rayiç değerini; 1. aşamada bulduğunuz metrekare başına düşen rayiç bedelini, esas rayiç bedeli bulunmak istenen evin metrekaresi ile çarparak bulabilirsiniz.
Ülkedeki ekonomik durum, genel piyasadaki canlılık emlak rayiç bedelini etkileyen en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Eğer semtte kentleşme fazla ise ya da yapılaşma artıyorsa rayiç bedelde de artış görülür.
Tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir?
Tapu rayiç bedeli, e-devlet sistemi üzerinden oldukça kolay bir şekilde öğrenilebiliyor. Ayrıca isterseniz bulunduğunuz ilçenin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne giderek de istediğiniz evin rayiç bedeli hakkında bilgi alabilirsiniz.
Konut rayiç bedeli öğrenme işlemleri, tapu rayiç bedeli ile aynı şekilde yapılıyor. Dilediğiniz konutun rayiç bedelini e-devlet üzerinden ya da tapu genel müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.
Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?
Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?
Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?
Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?
Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?
Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?
Reddi miras süreci nasıl işler?
Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?
Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?
İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?
Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?
Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!
Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?
Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?
Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?
Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?
Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!
Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!