29 / 04 / 2024

Tapu sahipleri aman dikkat! Emlak vergisi ödenmezse ne olur 2024? 

Tapu sahipleri aman dikkat! Emlak vergisi ödenmezse ne olur 2024? 

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla başladı. Peki emlak vergisi ödenmezse ne olur? İşte tapu sahiplerini yakından ilgilendiren o detaylar...



Mülk sahipleri ödeme döneminin 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla başladığı emlak vergisi ile ilgili detayları araştırıyor. Tapu sahipleri 2024 emlak vergisi ne kadar oldu sorusunun yanı sıra  emlak vergisi ödenmezse ne olur sorusunun yanıtını da merak ediyor.

EMLAK VERGİSİ 2024

Tapu sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren emlak vergisi, bir vatandaştan sahip olduğu mülkün değeri üzerinden orantısal olarak alınan bir vergi türü olarak belirtiliyor. Alınacak olan bu vergi, vergi mülkünün bulunduğu yargı bölgesinin yetkili makamları tarafından alınır. Ayrıca verilen detaylara göre birden çok yargı bölgesi aynı mülkü vergilendirebilir. 

Tapu sahipleri aman dikkat! Emlak vergisi ödenmezse ne olur 2024? 

EMLAK VERGİSİNİ NASIL SORGULARIM?

Tapu sahipleri tarafından merak edilen ve araştırılan emlak vergisi sorgulama işlemi basit birkaç adımla gerçekleştirilebiliyor. Söz konusu bu işlemleri yapmak için E-Devlet uygulamasına giriş yaparak, giriş bilgilerini doldurup sayfada yer alan sorgulama butonuna tıklanması gerekiyor. Çıkan bu arama butonuna vergi türünüzü girmeniz gerekiyor. Daha sonra da çıkan ekranda ödemekle mükellef olduğunuz vergiler karşınıza çıkıyor.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR 2024?

Emlak vergilerinin tutarları farklılık gösterse de söz konusu bu tutarlar konutlar için ise satış değerinin binde biri, arazi için ise binde biri, arsalar için ise satış tutarının binde üçü hesaplanarak bulunuyor.

Emlak vergisi Mart ve Kasım aylarında ödeniyor. Bu yıl için belirlenmiş olan emlak vergisi ödeme takvimi ise ilk taksit için 1 Mart – 31 Mayıs ve 2. taksit için de 1 Kasım – 30 Kasım şeklinde bildirildi.


EMLAK VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Ödemelerin 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla başladığı emlak vergisini ödemekle yükümlü olan bir vatandaş emlak vergisini ödemezse bazı yaptırımlarla karşılaşabilir. Tapu sahiplerinin ödemediği emlak vergisine aylık olarak vergi tutarının yüzde 1,40 değeri kadar faiz eklenir. Söz konusu bu faize ek olarak da emlak vergisini ödemeyen kişinin kredi notu da etkilenmiş olur. Hatta eğer ödememe durumu çok uzun sürerse kişinin kredi notu düşer ve kredi kartından yararlanamayacak duruma bile gelebilir.

 

1937'de binalar için yeni talimatname hazırlanmış! Asansörsüz bina kalmayacakmış...

Konutların satış süresi uzuyor! Satılık konutların ilanda kalma süresi 67 güne yükseldi!

İnşaat işçisi krizi tam gaz: Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor!


Geri Dön