Emlak Sözlüğü

Tapu satışı nasıl bozulur?

Tapu satışına dair pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan biri de Tapu satışı nasıl bozulur? İşte detaylar!Tapu satışı bozulma durumu hileli bir durum olduğu anlaşıldığında bozulabilir

Tapu satışı nasıl bozulur sorusu tapu ve gayrimenkul satışlarında karşılaşılan problemlerden biridir. Tapu satışı bozulma durumu hileli bir durum olduğu anlaşıldığında bozulabilir. Buna ek olarak herhangi bir mülkün satış yapıldıktan sonra bozma gibi bir durum ortaya çıktığında da bazı yasal işlemler başlatılabilir.

İşte tapu satışı nasıl bozulur? sorusunun yanıtı ve böyle bir durum ile karşılaşıldığında neler yapılabilir? sorusunun detaylı yanıtı!

Tapu Satışı Nasıl Bozulur? Tapu ve gayrimenkul satışına ilişkin davalar çok görülmektedir. Kişiler bu durumlarda ne yapıldığını merak etmektedirler. Satışı yapılan ancak taşınmazın satışı sırasında hileli işlemin tespit edilmesi durumunda tapunun bozulmasına yönelik hukuki işlem başlatılabilmektedir.

TAPU SATIŞI NASIL BOZULUR?

Tapu satışını bozmak adına Türk hukuk sistemi içinde tescil talebi ve tapu iptali olmak üzere iki farklı dava türü yer almaktadır. Tapuda yapılan satışın iptali için farklı hukuki yöntemler yer almaktadır. Tapu satışı sırasında hile iddiasına dayanarak, söz konusu işlem ya da fiilin öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içinde dava açılması gerekmektedir. Bu süre kanunlarda hak düşürücü süre olarak belirtildiği için tarafların bu süre dışında dava açmaları mümkün gözükmemektedir.

TAPU SATIŞINI BOZMAK İÇİN DAVA AÇILIR MI?

Tapu satışının bozulması için açılan başlıca davalar arasında; tapu iptali ve tescil davaları gelmektedir. Bunun dışında Tapu Sicil Müdürlüğüne dilekçe ile yapılan başvurulardan sonra satış işlemleri durdurulabilmektedir. Satışı gerçekleştirilen söz konusu tapunun niteliğine ve hak sahiplerine göre açılacak davaların niteliği ya da türü değişiklik göstermektedir.

Hileli tapu satışı işlemlerine davalar açılabilir. Bu gibi işlere yönelik tarafların mahkeme yoluna açabileceği davalar arasında;

Yer almaktadır. Her iki davanın konusu farklı olabilir. Tapu iptali davası, söz konusu taşınmazın mülkiyet hakkına dayalı bir dava olduğu için mahkeme tarafından karar verilmeden icra yapılması mümkün değildir. Bu tip davalarda mahkeme kararının beklenmesi gerekmektedir.

Tapu sahipleri nasıl bulunur?

Tapu kaydına nereden bakılır?

Bir mülkün kime ait olduğunu nasıl öğrenilir? E-devlet üzerinden tapu sorgulanır mı?