Emlak Konut

Tapu senedi nedir?

Tapu senedi nedir? sorusu sıklıkla araştırılan ve anlamı merak edilen konulardan biridir. İşte tapu senedine dair detaylar!Resmi bir belge olan tapu senedinin türleri de bulunmaktadır

Tapu senedinin ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Resmi bir belge olan tapu senedinin türleri de bulunmaktadır.

İşte tapuya dair sorulan soruların cevapları…

TAPU SENEDİ NEDİR?

Tapu senedi kısaca, bir taşınmaz varlığın yani gayrimenkulün sahibini belli eden bir nevi resmi bir belge türüdür. Bu belge Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Araştırılan bu resmi belge, sadece taşınmazın sahibine verilmektedir; taşınmaz üzerinde yani mülkiyet dışında başka bir hakkı olan kişilere verilmemektedir.

Konunun daha iyi anlaşılması için önek verirsek, kiracıların, irtifak hakkı sahiplerinin veya ipotek alacaklılarının tapu senedi alması mümkün değildir. Ama taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde ortaksa tüm hissedarları gösteren tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarların her birine ayrı ayrı tapu senedi de verilme gibi bir olanak mevcuttur.

TAPU SENEDİ TÜRLERİ NELERDİR?

Tarla, arazi, arsa ve bahçe haricinde daireler için kat mülkiyeti tapusu, kat irtifaklı tapusu, hisseli tapu ve kooperatif tapusu gibi farklı tapular bulunmaktadır. Kat mülkiyeti tapusu da bir yapının her bir bağımsız bölümü için hazırlanan sahiplik belgesidir. Kat irtifakı tapusu da kat mülkiyeti tapusuna geçilmeden önce düzenlenen bir tapudur.

TAPU SENEDİ TAPU YERİNE GEÇER Mİ?

Tapuda yapılan işlemler neticesinde tapu dairesi taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü, imzalı tapu senedi verir. Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine verilmektedir. Taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmemektedir. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmez. Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar isterlerse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilir.

Hissedarlara tek tek  tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğu anlamına gelmez. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazılmaktadır. Hisseli taşınmazlarda hissedarların belli bir yerleri yoktur. Her hissedar taşınmazın her köşesine, hatta her zerresine ortaktır. Şurası benim diyemez. Ancak noterden anlaşarak yerlerini belirleyebilirler. Noter anlaşmasını tapu siciline şerh ettirebilirler. İmar durumu uygunsa, yani belediye izin verirse haritaya bağlayıp, yerlerini tamamen de ayırabilir, müstakil tapu alınabilir.

Vekalet nasıl verilir? Vekaletnamede fotoğraf gerekir mi?

Tapu hangi hallerde bozulur? Eski tapu nasıl bulunur?

Tapu yenileme ücreti ne kadar? Tapu kaybolursa ne olur?