07 / 01 / 2025

Tapu sorunu çözülüyor! El konan 60 bin yayla taşınmazı sahiplerine iade edilecek!

Tapu sorunu çözülüyor! El konan 60 bin yayla taşınmazı sahiplerine iade edilecek!

Hükûmetin hazırladığı düzenleme ile yayla ve otlaklarda el konulan 60 bin taşınmaz sahiplerine iade edilecek.



Hükûmet, orman yangınları ile mücadele, orman suçlarına verilecek cezaların artırılması ve orman sınırları içinde kalan yaylalardaki yapıların kullanımındaki sıkıntıların çözümü ile ilgili yeni bir düzenleme için düğmeye bastı. Söz konusu bu kanun teklifine göre orman suçlarına verilecek cezalar ‘Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması’ uygulaması kapsamının dışına çıkarılacak.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre Türkiye genelinde 2015’te toplamda 9,6 milyon metrekarelik orman alanı işgal suçu işlenirken, 9 sene sonra söz konusu bu rakam 30,4 milyon metrekareye ulaştı. Bu nedenle, orman alanı işgal, orman alanlarını açma ve yerleşme suçlarına verilecek olan  cezaların caydırıcı olması hedefleniyor.

ORMAN YANGINLARI FONU

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu bu teklifte, orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarının, mevcut bütçe ile karşılanamaz hâle geldiği kaydedildi.  Bu sebeple, orman yangınlarını önleme ve orman yangınlarıyla mücadele için ‘Orman Yangınlarıyla Mücadele Fonu’ kurulması planlanıyor. Söz konusu bu fonun gelirleri, Orman Genel Müdürlüğünün özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlara ait satış ve kiralama gelirleri, orman parkı işletme bedelleri, orman ürünü satış gelirleri ve turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanlarına ilişkin proje toplam bedelinin yüzde 3’lük kısmı oranında alınacak ilave bedellerden oluşacak.

Tapu sorunu çözülüyor! El konan 60 bin yayla taşınmazı sahiplerine iade edilecek!

KARBON YUTAK ORMANLARI

Sınırda karbon düzenlemesi sonucu oluşacak olan mali yükün azaltılması, ihtiyaç duyulacak olan karbon sertifikalarının karşılanmasıyla bozuk orman sahalarında “karbon yutak ormanları” (Atmosferdeki karbonu tutarak ve depolayarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olan ekosistem) kurularak verimli orman miktarının artırılması da planlanıyor.

Söz konusu bu teklifin gerekçesinde, güncel karbon eş değer ton bedeli piyasa değerinin ortalama 50-60 dolar olduğu göz önüne alındığı zaman sınırda karbon düzenlemesi uygulamaya geçildiğinde, 502,2 milyon ton emisyon açığıyla beraber yıllık Türkiye’ye maliyetinin yaklaşık olarak 26 milyar dolar olacağının öngörüldüğü belirtildi.

TAPU PROBLEMİ ÇÖZÜLÜYOR

Devlet ormanları sınırları içerisinde kalan yayla ve otlaklardaki yapıların kullanımıyla ilgili sıkıntılar da giderilecek. Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre bu doğrultuda, orman şeklinde muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen yerlerden; senenin belli dönemlerinde yaylacılık maksadıyla yerleşim yeri olarak kullanılan alanlar, orman sınırları dışına çıkarılacak. Bu alanlar tapuda hazine adına tescil edilerek, yurttaşın tasarrufuna bırakılacak. Orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen alanlardaki yaklaşık 60 bin taşınmaz, sahiplerine iade edilecek. Böylelikle, kısmen ya da tamamen kesinleşmiş orman kadastro sınırları içerisinde kalan ve yaklaşık bir milyon vatandaşı ilgilendiren tapu problemi de çözüme kavuşacak.

Devlet de bu durumdaki taşınmazlar için yurttaşlar  tarafından açılan tapu iptali, tescili ve tazminat davaları sebebiyle ortaya çıkan maliyetten kurtulmuş olacak.

 

AYM'den flaş karar: Yapıların depreme dayanıklılığının denetlenmesinde artık kamu kurumları da sorumlu! 

Konkordatolarda korkutan rekor!  Tekstil ilk, inşaat sektörü 2. sırada!

TOKİ 21 yılda 1 milyon 365 bin 610 yeni sosyal konut inşa etti!


Geri Dön