Emlak Terimleri

Tapu takas harcı 2022 ne kadar?

Gayrimenkul tapuları satış yolu ile devredilebildiği gibi takas yolu ile de devredilebiliyor. Peki, tapu takas harcı 2022 ne kadar?Takas işlemi ile iki ayrı kişi, tapuda üzerlerine tescilli bulunan gayrimenkullerini karşılıklı olarak birbirlerine devredebiliyor

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapuları satış yolu ile devredilebildiği gibi takas da yapılıyor. Takas işlemi ile iki ayrı kişi, tapuda üzerlerine tescilli bulunan gayrimenkullerini karşılıklı olarak birbirlerine devredebiliyor.

Tapuda takas işleminin yapılabilmesi için gerekli belgeler temin edilerek tapu memuruna teslim edilmesi ve takas harcının da ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu takas harcı 2022 ne kadar? 

TAPU TAKAS NASIL YAPILIR?

Tapu takas işleminin gerçekleştirilmesi için tapuda tescil işlemi yapılması gerekiyor. Gayrimenkullerden herhangi birinin bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünde işlem gerçekleştirilebilir. Tapu takas talebinde bulunulan tapu müdürlüğü, diğer gayrimenkulün yer aldığı tapu müdürlüğünden yetki ister. 

İşlemin tamamlanmasını ardından tapu müdürlüğü, diğer tapu müdürlüğüne resmi belgenin onaylı örneğini gönderir. Bu belge ile diğer müdürlük de tescil işlemini yapar.

TAPU TAKAS İŞLEMİ İÇİN GEREKEN BELGELER

- Gayrimenkul sahibi ya da temsilcilerinin T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanları
- Takası yapılacak gayrimenkullerin varsa tapusu, yoksa ada parsel numarasını belirten belge
- İşlem temsilci aracılığı ile gerçekleştirilecekse vekaletname ya da yetki belgesi
- Gerçek kişilerde 1 adet 4x6 ebadında vesikalık fotoğraf
- Bina nitelikli taşınmazlarınn trampa işlemi için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
- Gayrimenkullerin bulunduğu belediyelerden alınan emlak değerini yani rayiç bedeli gösterir belge

TAPU TAKAS HARCI 2022 NE KADAR?

Taşınmaz malların karşılıklı olarak takas edilmesi halinde tapu harcının bu iki gayrimenkuldan emlak vergisi değeri yüksek olan esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değer bildirilmesi halinde bildirilen değer üzerinden her iki gayrimenkul için de hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı aranılması gerekiyor.

Tapu takas harcı oranı 2022: Binde 20 (binde 20 x 2)

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?

Kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

Tapu randevusu nasıl alınır 2022? Tapu randevu alma adımları