28 / 12 / 2024

Tapu trampa örneği!

Tapu trampa örneği!

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Trampa ile değiştirilecek mallar taşınır ya da taşınmaz mal olabiliyor. Peki, trampa nasıl gerçekleşir? İşte, tapu trampa örneği!



Tapu trampa örneği!

Malın malla değişimine trampa deniyor. Bu bakımdan trampa koşullu bir değişim olup, geriye doğru bir genelleme yapıldığında ise malın mal ile değiştirildiği dönemlerde her mal, onunla değiştirilen malın parası olmuş oluyor. 


Trampa işlemine konu olan taşınmazların değerlerinin eşit olması gerekmiyor.  Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor.  Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değil.


Trampa için istenen belgeler!

Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senetleri, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı

Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları

İstem, tarafların temsilcisinden geliyor ise, temsile ilişkin belge (vekaletname, vasi kararı, kayyım kararı vb.) ile temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı

Tarafların T.C.kimlik numaraları ile vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge

Taşınmaz malların niteliği bina ise deprem sigortası aranır.


Tapu trampa örneği!

100 metrekarelik bir dükkan var. A kişisinin bu dükkan yerine bir daireye ihtiyacı var. B kişisinin ise farklı bir yerde 60 metrekarelik bir evi var ve bu kişinin de bir dükkana ihtiyacı var.  Söz konusu olan bu dükkan ile ev eğer aynı değeri taşıyor ise bunlar değiş-tokuş yapılabilir. Trampa bu şekilde sağlanır.

Şöyle ki; 100 metrekarelik dükkan ile 60 metrekarelik ev aynı değerde ise A ve B kişisi de kendi aralarında bir değer eşitliği üzerinden anlaşmış olurlar.


Tapu takasın özellikleri nelerdir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön