Yeni Şirketler

Tapu ve kadastro uygulamaları yeniden belirlendi!

Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerde yapılacak tapu ve kadastro uygulamalarına ilişkin esaslar yeniden belirlendi

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) tarafından Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkındaki Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Orman kadastrosu kesinleşmiş yerlerde, aynı orman parseli için birden fazla itiraz bulunması halinde, kadastro komisyonu bu itirazların tümünü birlikte inceleyecek. İnceleme sırasında, ibraz edilen belgeler, varsa mahkeme kararları, hava fotoğrafları ve orman haritaları, tapu ve vergi kayıtları gibi belgeler birlikte değerlendirilecek.

Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde, kadastro çalışmalarına başlanmadan önce, kadastro müdürü tarafından, kadastrosu yapılacak yerlerin bulunduğu birime ait kesinleşmiş orman kadastrosu ve 6831 sayılı Orman Kanunu'na göre yapılan uygulamalara ilişkin orman harita ve tutanakları daha önce kadastro veya tapu sicil müdürlüğüne gönderilmemiş ise mahalli orman idaresine yazı yazılmak suretiyle onaylı birer örneği ile varsa kesinleşmiş yargı kararlarının onaylı birer örneğinin gönderilmesi istenecek. Daha önce orman harita ve tutanakları gönderilmiş olan yerlerde ise kesinleşmiş yargı kararları bulunup bulunmadığı sorularak varsa onaylı birer örneğinin gönderilmesi talep edilecek.

Bu yazıda, ayrıca çalışmalara başlanacak tarih de belirtilerek, orman kadastro haritası ve tutanaklarının zemine aplikesi sırasında kadastro ekibine iştirak ettirilmek üzere en az bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisinin görevlendirilmesi ve çalışmalara katılması sağlanacak. Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin içerisinde özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gereken alanların bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla, bu yerlerin varsa sınırlarını gösteren bilgi ve belgelerin gönderilmesi veya zeminde sınırlarının gösterilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara birer yazı gönderilecek. Yazıda, 15 gün içerisinde cevap verilmemesi durumunda özel kanunlarına göre değerlendirilecek alan bulunmadığının kabul edileceği belirtilecek. İlgili kurumlarca yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde cevap verilmez ise özel kanunlarına göre değerlendirilecek alan bulunmadığı yönünde cevap verilmiş sayılacak.

Orman ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin sınır nokta ve hatları; orman kadastro tutanakları esas alınmak suretiyle orman işletme müdürlüğünce görevlendirilecek en az bir orman yüksek mühendisi ya da orman mühendisi ile kontrol mühendisinin iştirak ettirildiği kadastro ekibince zemine aplike edilecek. Aplikasyon çalışmaları sırasında, kadastro veya orman haritalarında düzeltmeyi gerektiren tutanak, pafta ve zemin uyumsuzluğunun tespiti halinde, kadastro ekibince, varsa kesinleşmiş yargı kararları da esas alınmak suretiyle teknik mevzuata uygun hale getirilecek. Çalışma sonucunda bir zabıt düzenlenir ve bu zabıt ekip görevlileri ile kontrol mühendisi tarafından birlikte imzalanacak. Düzeltme işlemleri, yapılacak kadastro çalışmaları ile birlikte askı ilanına alınacak.

Orman ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan alanların aplikasyon işlemleri tamamlandıktan ve varsa hatalar giderildikten sonra, mükerrerliğe meydan verilmemesi için kadastro paftaları ile irtibatlandırılmak ve varsa kesinleşmiş yargı kararları esas alınmak suretiyle 2/B alanları belirlenecek. Üzerinde müstakil ve daimi hak tesis edilen yerlerde ise sadece zemine ilişkin sayfada "Tamamı/ ... m2 lik kısmı 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kalmaktadır." şeklinde belirtme yapılacak. Kütük sayfası kapatılmayacak ve bu yerler kadastroya tabi tutulmayacak. Kadastroya tabi tutulmak üzere belirlenen 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2/B maddesi kapsamındaki alanlar, Kadastro Kanunu'na göre oluşan kadastro ekibince fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle sınırlandırılacak.
 
Varsa üzerindeki muhdesatın (arazi üzerinde bulunan başkasına ait yapı ve ağaç) kim veya kimlere ait olduğu, kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı hususu kadastro tutanağında açıklanmak ve beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle Hazine adına tespit edilecek. Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerleri içerisinde özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gereken alanlar varsa, bu yerlerin ilgili idarelerce gönderilen belgelerine veya zeminde gösterilecek sınırlarına göre ölçüsü yapılarak krokisinde gösterilecek. Daha önce, fiili kullanım durumuna göre kadastrosu yapılarak tapuya tescil edilmiş 2/B kapsamındaki alanlar hariç, tapuya tescil edilmiş diğer 2/B kapsamındaki alanlarda da da aynı uygulama yapılacak.

Ancak, Maliye Bakanlığı'nın talebi halinde; Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılmış ve tapuya tescili yapılmış yerlerin, daha önce tapuya tescil edilmiş olduğuna bakılmaksızın kadastro müdürlüklerince zemindeki fiili kullanım durumları ve kullanıcıları ile varsa üzerindeki muhdesatlar belirlenecek. Teknik mevzuatına uygun hassasiyette fiili zemin durumlarına göre ölçü, tesis, ifraz ve tevhit haritaları düzenlenecek. Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerde yapılacak kadastro çalışmaları ile ifraz ve tevhit işlemleri, İmar Kanunu ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'ndaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılacak.

Fiili kullanım durumuna göre kadastrosu veya ifraz/tevhidi yapılan taşınmazların kadastro tutanaklarının ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde "6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılmıştır." şeklinde belirtme de yapılacak.  Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerin zilyetlik yoluyla kazanılması mümkün olmadığından, bu çalışmalar sırasında zilyetlik yoluyla kullanıcıları ve muhdesat sahipleri adına tespit yapılmayacak. Bu kapsamda yapılacak kadastro çalışmaları, ikinci kadastro sayılmayacak.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

2B arazilerinde kadastro başlıyor

Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerde yapılacak tapu ve kadastro uygulamalarına ilişkin esaslar yeniden belirlendi

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) tarafından Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler içinde özel kanunlara göre değerlendirilmesi gereken alanların bulunup bulunmadığı öncelikle tespit edilecek.

15 günlük süre
İlgili kurumlar 15 gün içinde yanıt vermezse, özel kanunlara göre değerlendirilmesi gereken alan bulunmadığına karar verilecek.
Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerde, zilyetlik yoluyla kullanıcıları muhdesat sahipleri adına tespit yapılmayacak.
Orman kadastrosu kesinleşmiş yerlerde, aynı orman parseli için birden fazla itiraz bulunması halinde, kadastro komisyonu bu itirazların tümünü birlikte inceleyecek. İnceleme sırasında, ibraz edilen belgeler, varsa mahkeme kararları, hava fotoğrafları ve orman haritaları, tapu ve vergi kayıtları gibi belgeler birlikte değerlendirilecek.
Milliyet