28 / 04 / 2024

Tapu vekaletnamesinde fotoğraf gerekli mi?

Tapu vekaletnamesinde fotoğraf gerekli mi?

Tapu dairesinde yapılacak devir işlemleri vekil aracılığı ile de yapılabiliyor. Vekaletnamesi olan vekil, gerekli belgeler ile birlikte tapudaki işlemleri tamamlayabiliyor. Peki, tapu vekaletnamesinde fotoğraf gerekli mi?



Tapu vekaletnamesinde fotoğraf gerekli mi?

Tapu dairesinde yapılacak devir işlemleri vekil aracılığı ile de yapılabiliyor. Böylece satıcı ya da alıcının tapu dairesinde randevu gün ve saatinde orada bulunma zorunluluğu olmuyor.


Vekaletnamesi olan vekil, gerekli belgeler ile birlikte tapudaki işlemleri tamamlayabiliyor. Peki, tapu vekaletnamesinde fotoğraf gerekli mi?


2010/7 sayılı Genelge gereği: Vekâlet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır. Fotoğrafları sadece tel zımba ile tutturularak yapıştırılmamış olan vekâletnameler kabul edilmez. (Tüzel kişileri temsilen verilen vekâletnamelere fotoğraf yapıştırılması gerekli değildir.)


Satıcı adına vekâleten işlem yapacağım, bunun için satıcının fotoğrafı gerekli midir?


Vekâletname ile işlemin yapılamasında, vekalet verilen yani vekilin fotoğrafı gereklidir, vekalet verenin yani satıcının fotoğrafı aranmaz.


Tapu işlemlerinde kullanılacak fotoğraflar için bir kıstas var mı?

Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmî Senetlere İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesi  gereğince;


Resmi senede tarafların son altı ay içerisinde çekilmiş 6x4 büyüklüğünde renkli ve vesikalık fotoğrafları yapıştırılır.


Resmî senetlere yapıştırılacak fotoğrafların orijinal ve kişiyi açıkça teşhis edebilecek nitelikte olması gerekir.


Tüzelkişileri temsil eden yetkililerden fotoğraf istenmez. Ancak, tüzel kişilerin temsilcilerinin verdikleri vekâletnamelere dayalı temsilde fotoğraf aranır.



Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön