28 / 04 / 2024

Tapuda bağış harcı 2015 ne kadar?

Tapuda bağış harcı 2015 ne kadar?

Tapu dairesinde gerçekleşen taşınmaz mülkiyeti devir işlemleri bir bedel karşılığında olabildiği gibi, bir bedel almaksızın da yapılabiliyor. Bu tür devir işlemine tapu bağışı (hibesi) deniyor. Peki, tapu bağış harcı 2015 ne kadar?



Tapuda bağış harcı 2015 ne kadar?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış (hibe) deniyor. 

  

Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamaz. Vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. Küçük ve kısıtlılar kendilerine yapılan bağışı kabul edebiliyorlar. Ancak veli ya da vasi, küçük veya kısıtlıyı bu bağışı kabulden men edebiliyor.


Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.

  

Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.

  

Bağış rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı denir.


Bağış işleminin gerçekleşmesi için tarafların belirli belgeleri hazırlaması ve tapu bağışlama  harcını ödemesi gerekiyor.


Tapuda hibe için gerekenler

- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Tapuda bağışlama harcı ne kadar?

 1. Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor.

2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.

3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


Hibe edilen mal bozulur mu?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön