29 / 04 / 2024

Tapuda hibe işlemleri için gereken belgeler!

Tapuda hibe işlemleri için gereken belgeler!

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesin işlemine hibe deniyor. Peki, hibe işlemleri için neler gerekir? İşte, tapuda hibe işlemleri için gereken belgeler!



Tapuda hibe işlemleri için gereken belgeler!


Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesin işlemine hibe deniyor. 


Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi hibe yapamıyor. Vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. Veliler; velayeti altındaki küçüklerin malını bağışlayamıyor. 


Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor. 


Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor.  Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor. 


Hibe tapu işlemleri için  gereken belgeler;

-Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

-Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

-Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

-Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Tapu harcı pişmanlık zammı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön