05 / 05 / 2024

Tapuda vasiyetnamenin tenfizi için gereken belgeler!

Tapuda vasiyetnamenin tenfizi için gereken belgeler!

Vasiyetnamenin tenfizi, tapuda yapılabilecek işlemler arasında yer alıyor. Peki, tapuda vasiyetnamenin tenfizi için gereken belgeler nelerdir?



Vasiyetnamenin tenfizi, tapuda yapılabilecek işlemler arasında yer alıyor. Ancak bu işlem için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gidilmiş olması ve mahkemeden alınmış tenfiz kararı ve tescile yönelik yazı gerekli oluyor.

Tenfizine veya uygulanmasına tabirleri geçmese dahi vasiyetnamenin açılıp okunmuş ve tüm mirasçılar tarafından itiraz edilmemiş veya itiraz edilmiş olsa dahi bu itiraz ve davalar sonuçlanmış olduğu kararda belirtiliyorsa, bu karar bir tenfiz kararı olup uygulanabiliyor.  

Tapuda vasiyetnamenin tenfizi için gereken belgeler

1- Gerçek Kişilerde Fotoğraf    İşleme taraf olan kişilerden birer adet fotoğraf(vesikalık)     
2- Bina Vasıflı Taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası.     
3- İlgili Belediyeden Alınmış Emlak Vergisi Değerini Belirtir Belge.        
4- Mahkemeden alınmış tenfiz kararı ve tescile yönelik yazı.        
5- Vasiyetnamenin onaylı bir örneği.    
6- Nüfus Cüzdanı veya Temsil Belgesi    Talepte bulunan veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya temsil belgesi.

Kanuni mirasçıların tescil talebi

Kanuni mirasçılar vasiyetnamenin açılıp okunmasına ve tenfizine karar verilip de bu karar kesinleştikten sonra hakimden mirasçılık belgesi isteyebiliyor.  Kanuni mirasçılara verilecek bu veraset senedinde varsa atanmış mirasçının ismine de yer verilmekte oluyor. Zira, atanmış mirasçı da vasiyet edilen oran dahilinde terekenin mirasçısı oluyor. Bu itibarla Kanuni mirasçıların birinin veya tamamının veraset senedi ile tapu sicil müdürlüğüne başvurarak miras intikali talebinde bulunmaları halinde veraset senedinde gösterilen kanuni ve atanmış mirasçılar adına intikal işlemi yapılacaktır. İntikal işlemi kural olarak iştirak halinde mülkiyet olarak yapılır. Ancak tüm mirasçıların veya yetkili temsilcilerinin talebi ile doğrudan müşterek mülkiyet esaslarına göre de yapılabiliyor. Tapu sicil müdürü veraset senedinde tereddüt ederse veraset senedine ek olarak nüfus müdürlüğünden mirasbırakanın vukuatlı nüfus kayıt örneğini de isteyebiliyor.

Vasiyetnameye göre tapuya tescilin yapılması

Vasiyetnamenin tenfizine karar verilerek bu karar kesinleştikten sonra, isteyen kanuni ve atanmış mirasçılara mahkemece atanmış mirasçı olduklarını gösterir bir belge (mirasçılık belgesi) veriliyor.

Vasiyetnamenin tenfizi dilekçe örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön