Emlak Konut

Tapuda pasif ne anlama gelir?

Tapuda geçen bazı kalıp cümleler bulunmaktadır. “Tapuda pasif’ onlardan biridir. İşte “tapuda pasif ne demektir? detayları!

Bu taşınmaz pasife alınmıştır veya tapuda pasif ne anlama gelir? şeklindeki kalıp cümleler merak edilip araştırılmaktadır.

İşte tapuda pasif ne anlama gelir? sorusunun merak edilen detaylar!

BU TAŞINMAZ PASİFE ALINMIŞTIR NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Tapuda pasif ne anlama gelir? ne demektir diye araştırılır bu kalıp özellikle tapu işlemleri alanında sık sık sorulan ve incelenen konular arasında yer alır. bu taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?  Bu ve benzeri bir cümle görüldüğü zaman topunun aktifliğini kaybetmiş olduğu ve pasif konumda olduğu anlaşılmalıdır. Pasife alınması durumunda tapu üzerinde hak sahibi olunan arsayı ya da evi üzerinize kayıtlı ne varsa, bölerek yeni tapular ortaya çıkarma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte ifraz işlemi de gerçekleştirilemez. İfraz uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için tapunun aktif konumda olması gerekmektedir.

Temelde tek bir tapusu olan gayrimenkulü daha fazla parçaya bölmek sureti ile yapılan işlem ifraz olarak adlandırılır. Örnek verilirse, bir arsa var ancak bunun bir kısmını satılması amaçlanıyor olabilir. Bu durumda ifraz işlemi ve hem arsa için tekrar tapu çıkartma uygulaması gerçekleştirilir. Bununla birlikte işlemin sonucunda arsaya ait iki ayrı tapu ve iki ayrı parsel ortaya çıkmaktadır.

Ancak arsa pasife alındığı durumda ifraz işlemi yapılamaz ve tekrar aktif duruma getirilmesi gerekir. Pasife alınmış halde olan arsaların tapuları da aynı şekilde pasif biçiminde yer alır. Aslında tapuların pasife alınma sebepleri farklılık gösterebilmektedir. Yukarıdaki ifraz işleminde olduğu gibi tevhid işlemlerinde de çeşitli pasife alınma durumları ile karşılaşılabilmektedir. Tevhit işlemi de ifrazın tersi bir durumdur. Tapu durumunu birleştirme olarak kısaca tanımlanabilir. Ama bu aşamada da pasife alınmıştır uyarısıyla karşılaşılabilir. Bu tarz durumlarda kişiye göre farklılık gösterebileceği göz önünde bulundurulmalı ve konu ile ilgilenen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile iletişim kurulduğunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olunabilinir. Merkez ile iletişim kurarak durumun neden kaynaklandığını nasıl çözülebileceğine dair bilgi alınabilir.

TOKİ sosyal konut projeleri başvuru tarihi açıklandı mı 2022? İşte TOKİ sosyal konut şartları!

Tapu almak için nereye başvurulur?

Tapu belgesi nasıl çıkarılır?