08 / 05 / 2024

Tapuda yeni dönem mi başlıyor? Tapu sahipleri hemen bu detaylara bir göz atın!

Tapuda yeni dönem mi başlıyor? Tapu sahipleri hemen bu detaylara bir göz atın!

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda tapuda ekspertiz uygulamasına yer verilmesi, konut alacak binlerce kişinin aklında da soru işareti yarattı. Peki Tapuda yeni dönem mi başlıyor? Tapu sahipleri hemen bu detaylara bir göz atın...



ALT SINIR RAYİÇ BEDEL


Peki Gerçek alım–satış bedeli üzerinden devir yapılması zorunlu değil miydi? Evet, zorunluydu.


Mevcut düzenlemelere göre de, gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcının, emlak vergisi değerinden (rayiç bedel) az olmamak üzere beyan edilen gerçek alım satım bedeli üzerinden ödenmesinin gerektiğini kaydeden Abdullah Tolu, tapuda yapılan işlemden sonra, beyan edilen alım satım bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının ya da emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, eksik ödenen harç yüzde 25 vergi ziyaı cezası ile birlikte alıcı ve satıcıdan alındığını kaydetti.


"ANLAYIŞ DEĞİŞİYOR MU?"

Yazısında uygulama ve düzenleme bu yönde olmakla beraber, alıcı ve satıcılar daha az tapu harcı ödemek için tapu işlemlerini emlak vergisi beyan değeri üzerinden ödeme yolunu tercih ettiklerini ve emlak vergisi rayiç değerini kanuni tapu harcı matrahı olarak kabul ettiklerini belirten Abdullah Tolu, bu konuda toplumda bir konsensüs sağlanmış durumda olduğunu ve ne yapılırsa yapılsın bu anlayışın değişmediğini kaydetti. 

Markalaşmış ve belirli bir büyüklüğe ulaşmış gayrimenkul firmalarının konut ay da iş yeri satışlarında gerek tapuda ve gerekse faturalamada gerçek satış bedelleri üzerinden işlem yapıldığını belirten Abdullah Tolu, KDV iadesi alan bu firmaların satış tutarlarının da ayrıca inceleniyor, yani bunlarda sorun olmadığını kaydetti. Abdullah Tolu, sorunun merpen altı firmalar ile ikinci el satışlarda olduğunu dile getirdi.

Tapuda yeni dönem mi başlıyor? Tapu sahipleri hemen bu detaylara bir göz atın!

EKSPERTİZ TEK BAŞINA YETERLİ Mİ?


Ekspertizin tek başına yeterli olup olmadığına da değinene Abdullah Tolu, "Ekspertiz raporu sorunu tam olarak çözmez, başka şeylerde lazım!" diyerek ekspertiz raporu aranılma zorunluluğu yaşanan sorunun büyük bir kısmını çözeceğini fakat, aşağıdaki önlemlerle de desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

- Tapu harcı oranları çok yüksek, alıcı ve satıcıdan yüzde iki olmak üzere toplamda yüzde 4. Tapu harcı oranı, hem alıcılar hem de satıcıların psikolojisini de doğrudan etkiliyor. Konutun bedeli ne olursa olsun, kimse yüksek tutarlarda tapu harcı ödemek istemiyor. Bu sorunu artık kökten çözmek gerekli. Tapu harcındaki bu psikolojik direnci kırmak bakımından, tapu harcı oranının yüzde bir veya yüzde birin altına çekilmesi gerekli.

- Şahısların ikamet olarak kullandıkları evlerin satışı, bir kereye mahsus olmak üzere vergiden istisna tutulmalı.

- Ticari organizasyonun tanımı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılarak, söz konusu bu organizasyon kapsamında yapılan taşınmaz satışları vergiye tabi tutulmalı, sayı ve skora dayalı vergileme anlayışından da vazgeçilmeli.

'Başkasına ait tapuyu nasıl sorgulayabilirim' diyenler dikkat! Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır? Hemen bakın!

Tapu sahipleri dikkat! Öğrenen herkes hemen bunu yapıyor! Siz de bir bakın!

Tapuda yeni dönem resmen başlıyor! Tapu sahipleri buna dikkat!


Geri Dön