09 / 05 / 2024

Tapuda yeni dönem! Noterden gayrimenkul satışı nasıl yapılacak? Hangi belgeler gerekli? İşte 6 maddede merak edilenler..

Tapuda yeni dönem! Noterden gayrimenkul satışı nasıl yapılacak? Hangi belgeler gerekli? İşte 6 maddede merak edilenler..

Taşınmaz satış sözleşmeleri, 4 Temmuz tarihi itibarıyla Noterler tarafından da yapılacak. Tapuda yeni dönem resmen başlıyor. İşte 6 maddede noterden gayrimenkul satışı hakkında merak edilenler!



Halk TV'de yer alan habere göre; noterden tapu devri ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. İşte 6 maddede noterden tapu devri ile ilgili merak edilen her şey... 

1. Noterler neden tapu devri sürecine dahil edildi? 

Gayrimenkul alım-satım trafiğinde yaşanan yükseliş özellikle büyükşehirlerdeki tapu dairelerinde yoğunluğa sebep oluyor ve bu nedenle kimi dönemlerde randevu alınamıyordu. Tapudaki yoğunluğun azaltılması için yeni bir uygulama ihtiyacı oluştu ve noterler de bu sisteme dahil edildi. 

2. Yalnızca konut satışı mı yapılacak? 

Noterlerde yalnızca konut değil, ofis, dükkân, arsa ve tarla gibi ‘tüm taşınmazların’ alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilecek. 

3. Noterden tapu devri için nasıl başvuru yapılacak? 

Notere randevusuz gidilemiyor. Satış işlemini noterden gerçekleştirmek isteyenler Türkiye Noterler Birliği’nin ‘e-randevu/başvuru’ uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuruda bulunacak. Başvuru sırasında satılacak olan taşınmaz seçilecek. 

Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi’ne (TNBBS), tarafların bilgileri, taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında tespit edilen satış tutarı gibi bilgiler işlenecek ve belgeler de yüklenecek. (Yüklenen belgelerin asılları, randevu tarihi ve saatinde verilecek) 

Aynı zamanda işlemin gerçekleştirileceği noterlik de başvuru sırasında seçilecek. 

Tapuda yeni dönem! Noterden gayrimenkul satışı nasıl yapılacak? Hangi belgeler gerekli? İşte 6 maddede merak edilenler..

4. Noterde alım satım işlemi nasıl bitirilecek? 

Başvurunun ardından noter tarafından başvuru belgesi düzenlenecek. Noter, düzenlediği başvuru belgesini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKPAS) üzerinden yollayacak. Satılacak olan taşınmaza ait detaylı tapu kayıt bilgileri ile diğer bilgi ve belgeler de TAKPAS üzerinden sorgulanacak. 

Taşınmaza ilişkin belgelerin eksik olması durumunda taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğünden istenecek. Noter, eksik belge veya taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun olmadığını belirledikten sonra sözleşme hazırlayacak. 

Genel Müdürlük, işleme ait döner sermaye hizmet bedeli ile tapu harcının tahsiline ilişkin e-tahsilat seri numarası üreterek notere TAKPAS’tan yollayacak. Noter, e-tahsilat seri numarası ve ödeme yöntemi ile sözleşmenin imzalanmasına ilişkin randevu tarih ve saatini taraflara kısa mesajla iletecek.  Taraflara, randevu tarih ve saatinde noterlikte hazır olmazlarda 10 gün içinde noterliğe başvurmaları durumunda işlemin yapılacağı, aksi takdirde başvurunun iptal edileceği bilgisi de yine aynı mesajla yollanacak. 

Noter, taşınmazın satışını kısıtlayıcı ya da satışa engel hukuki bir durumun olmadığını belirledikten sonra sözleşmeyi taraflara imzalatıp Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) yevmiye numarası alarak sözleşmeyi ve diğer belgeleri TAKBİS’e kayıt edecek. 

Sözleşmenin TAKBİS’e kaydının ardından tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak. Sözleşme ile diğer belgeler süresiz saklanmak üzere noter tarafından TNBBS’ye kaydedilirken, aynı zamanda fiziki şekilde de arşivlenecek. Taraflara, sözleşme imzalandıktan sonra noter tarafından tapu senedi verilecek. 

Tapuda yeni dönem! Noterden gayrimenkul satışı nasıl yapılacak? Hangi belgeler gerekli? İşte 6 maddede merak edilenler..

5. Notere ek ücret verilecek mi? 

Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödemesi yapılırken, noterlerde buna ek bir ücret daha verilecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 TL'den düşük, 4 bin TL'den de yüksek olamayacak. Ayrıca bu miktarlar her sene değerleme oranında yükselecek. 

6. Hafta sonu satış işlemi yapılabilecek mi? 

Adalet Bakanı Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında,  nöbetçi noterlik uygulaması çerçevesinde taşınmaz satış sözleşmelerinin hafta sonu da yapılabileceğini dile getirdi. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İşte 2023 kira kontrat örneği!

Tapuda yeni dönem yarın resmen başlıyor! Hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın!

TOKİ arsa satışı başladı mı? TOKİ hangi illerde arsa satışı yapacak? TOKİ arsa ödeme şartları neler?

İŞKUR duyurdu! Şoför, temizlik görevlisi ve güvenlik alımları başlıyor! Hastanelerde çalışmak isteyenler hemen başvursun


Geri Dön