Tapusu çocuğun üzerinde olan gayrimenkul nasıl devredilir?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkulün tapusunun çocuk üzerine kayıtlı olması durumunda mülkiyet devrinin nasıl yapılacağını kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkulün tapusunun çocuk üzerine kayıtlı olması durumunda mülkiyet devrinin nasıl yapılacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucu, "Bir kat maliki aidat borcunu ödemez ve iki takvim yılı içerisinde üç kez icraya verilirse Kat Mülkiyeti madde 25’e göre mülkiyetinin devri istenebiliyor. Peki bu kişi tapuda çocuk adına kayıtlı ise nasıl bir yol izlenmelidir?" sorusunu yöneltti.
Tamer Heper soruyu şu şekilde yanıtladı:
Şayet böyleyse biliyorsunuz çocuklar hukuki işlem yapamaz, hukuki işlem yapabilmek için 18 yaşın ikmal edilmiş olması yani reşit olunması lazım. Ancak reşit olmayan çocukların mallarını velisi yönetir, hukuken de veli ana ve babadır. Dolayısıyla çocuğun mallarını yönetenler aynı zamanda bu yönetim nedeni ile sorumluluk altındadır.
Yani çocuğu zarara uğratacak her türlü fiil ve işlemden kaçınacaklardır. Okuyucumun olayında da çocuğa ait gayrimenkulün korunması ve bakımı görevi ana ve babaya aittir. Şayet bunlar boşanmışsa aile mahkemesinin tayin ettiği anne ve babadan biri, veli olarak görevini tek başına yapar.
***
Çocuğa ait gayrimenkulün yönetimi, korunması ve kullanılması veliye ait olmakla birlikte borçları da veli ödeyecektir. Şayet okuyucumun sorduğu durumda ödemelerini yapmıyor ve sorumluluk altına giriyorsa gayrimenkulün mülkiyetinin diğer bağımsız bölümler maliklerine devri konusunda bir dava açılabilir ve bu davaya bakılır. Ancak bu veli çocuğa karşı sorumluluk taşır ve sorumluluk çocuğu zarara uğratan velinindir.