Genel

Tapusu olmayan ev alınır mı?

Tapu, taşınmazların satışında kullanılan resmi bir belgedir. Bu belge ev ya da arsanın kimin veya kimlerin üzerine olduğunu gösterir. Peki Tapusu olmayan ev alınır mı?Peki böyle bir durumda hangi işlemler yapılır? İşte merak edilen ayrıntılar…

Tapusu olmayan ev alınır mı? sorusu ev alacak vatandaşlar tarafından sıklıkla sorulan sorulardandır. Peki böyle bir durumda hangi işlemler yapılır? İşte merak edilen ayrıntılar…

TAPUSU OLMAYAN EV ALINIR MI?

Tapu bir taşınmazın var olduğu ve kimin üzerine olduğunu simgeleyen bir belgedir. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir dayanağa sahip olması ve resmi bir nitelik kazanması için, ortada bir tapunun olması şart koşulur. Tapusuz gerçekleştirilen alım ve satışların ise herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmuyor.

EVİM TAPUDA ARSA GÖRÜNÜYOR NE YAPMALIYIM?

Bir ev eğer tapuda arsa olarak görünüyor ise bu durum kolaylıkla düzeltilebilir.  Böyle bir durumun olması, belediyeye konutun yapıldığıyla ilgili herhangi bir değişim beyanında bulunulmadığı anlamına gelir.

Böyle bir durum kaçak olarak inşaat yapan kişilerde görülebileceği gibi, bazı prosedürleri yerine getirmediği için tapu onayı almamış dairelerde de görülebilir ve birtakım problemlerle karşılaşılabiliyor. Kullanılan malzemelerin istenen düzeylerde olmama durumu gibi hallerin dışında, 2+1 belirtmenize rağmen aslında daha farklı değerlerde evinizin bulunması da artık sorun ortaya çıkmayacaktır.

Hükümet tarafından alınan karar ile birlikte artık milyonlarca kişinin yaşadığı kaçak kat, kaçak inşaat, kaçak konut ve doğru olmayan ruhsat bilgileri tekrardan düzenlenebilecek. Toplam konut değerinin – arsa değerinin maksimum yüzde 3 veya yüzde 5 oranıyla kayıtlara geçirilecek olan eviniz, yazlığınız artık hangi yapı hakkında konuşuluyor ise ruhsatlı bir hale gelecek. Gerekli olan tüm evrakları ilgili kurumlardan temin ederek, arsa tapunuzu eğer bir konut yaptıysanız, bu duruma uygun yeni bir tapuyla değerlendirebileceksiniz.

Arsadaki hisseniz, kat irtifakı tapularınız da sizde kalacak ve kullanabileceğiniz şekilde kayıt altına alınacaktır.

TAPU HARCI NEREYE YATIRILIR?

Tapu harcının yatırılmasına yönelik birden çok yöntem vardır. İşte o yöntemlere dair detaylar;

İlk olarak online olarak yani internet üzerinden bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri kullanılabilir. İlk yöntem dışında vergi dairelerine gidilip tapu harcı ödenebilir. Bu yolların dışında son olarak da . Hazine ve Maliye Bakanlığının yetki verdiği bankalardan yapılabilir.

Bir tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Tapu harcı ödemesi nereye yatırılır?

30 yıllık tapu bozulur mu?