Tapusuz hisse devri nasıl yapılır?
Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Tapusuz hisse devri nasıl olur?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber..
Babam 18 yaşından küçükken amcamla ortak bir arsa almış. Yaşı küçük olduğu için tapu babamın adına çıkarılamamış, amcam almış. Amcam öldü, şimdi mirasçıları babamın hissesini vermiyor, ancak babamın da elinde herhangibir belge yok ama bu konuda tanım bulunabilir. Babam hissesini nasıl alır?
Yüzlerce defa tekrarladığım, artık okuyucularımın bile canını sıkan bir cümleyi tekrarlamak zorundayım. Hukuki işlem yapılmadan önce bir bilene danışmalı, İşlem yapıldıktan sonra danışmanın yararı yok. Öyle yanlışlık yapılır ki telafisi yoktur. Oysa bir bilene danışıldığında belki bir tek cümle bile doğru işlem yapmaya yardımcı olur ve ihtilaf önlendiği gibi zarar da doğmamış olur, Ne gibi? Babanızın başına gelen olay gibi. Babanız küçük olduğu için adına tescil yapılmamış. Ama 18 yaşından küçükler adına gayrimenkul tescili yapılamayacağı gibi bir kural yok ki. 18 yaşından küçükler da mal mülk sahibi olur. Bu konu gayrimenkulün tescilinden önce bir bilene sorulsaydı ihtilaf olmayacaktı. Babanız ve dolayısı ile evlatları olan sizler bu zarara uğramayacaktınız.
18 yaşından küçükler mal edinir ama hukuki işlem yapamaz. İşlemi onlar adına velayeten ana-babası yapar. Yani tapuya tescilde ana-babası işleme katılıp oğulları adına yani babanız adına tescil işlemini yapacaktı. Yani çözüm, tüm gayrimenkulün amca adına tescili değil işleme velinin katılıp yarısının oğulları adına tescili sağlamak olacaktı. Peki bugün bu tescil sağlanır mı? Hayır sağlanamaz, zira resmi kayıtlar esastır. Tanık, tescili sağlamak için yeterli değildir. Bir de amca tarafının “18 yaşından küçük çocuğun ne parası olur ki bu arsayı alsın” gibi bir savunması olacağı için durum babanız adına tescili zora sokar. Ancak elinizde başka belge var ise bunu bir meslektaşımla paylaşarak nihai kararı vermenizi de önereceğim.
Tamer HEPER/Posta