15 / 05 / 2024

Tapuya evrakları verdikten sonra ne olur?

Tapuya evrakları verdikten sonra ne olur?

Tapu işlemleri her zaman merak edilen konular arasında yer alır. Özellikle alım satım işlemleri veyahut devir işlemlerinde evraklar verildikten sonra neler yapıldığı araştırılıyor. “Tapuya evrakları verdikten sonra ne olur?” sorusunun yanıtı ve detayları!



TAPUYA EVRAKLARI VERDİKTEN SONRA NE OLUR?

Tapuda evrakların eksiksiz olması durumunda tapu devir süreci başlar. Bu sürece ilk önce tapu harcının ödenmesi ile başlanır. Tapu harcı ödendikten sonra tapu harç dekontları ilgili memura veriliyor. Hemen sonra ise Akit Odası'nda tapu kayıtları imzalanır.

AİLE İÇİ TAPU DEVRİ NEREDE YAPILIR?

Aile içi tapu devri nerede yapılır? İşte merak edilenler; Hibe şeklinde olan harçlar satışa göre kıyaslandığında yüksek olduğu için, gayrimenkul devrinde sık sık kullanılan yöntem satıştır. Herhangi bir yabancıya yapılan satıştan farksız olarak aile içi gayrimenkul devri yapılacağı zaman belediyelerin tapu dairelerinde gerçekleşir.

EV TAPUSU BAŞKASINA NASIL DEVREDİLİR?

Tapu devir işlemi için ilk önce gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılmalıdır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemlerine girilip kolaylıkla kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı, satıcı taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini yapar.

TAPU DEVRİ NEDİR?

Mülk sahibi satış sonrası değişebilir. Bu durumun kayıtlara geçmesi gerekmektedir. Yapılan bu alım ve satış sonrası mülk sahibinin değiştiği tapu devri ile belli olur. Oluşan bu yeni mülk sahibinin kayıtlara geçmesine tapu devri nedir. Alıcı ve satıcı tapu devir işlemlerinde hazır bulunmalıdır bu şekilde de işlem tamamlanır ve ev satışı resmi olarak bitmiş olur.

TAPU DEVRİ NOTERDEN OLUYOR MU?

Tapu devri sürecinde değişikliğe gidiliyor. Gayrimenkul alım ve satımındaki giderek artan yoğunluk nedeni ile tapu dairelerini yoğunlaşmaya başlayınca, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasına karar verildi. 1 Ocak 2023 yılında devreye girecek yeni düzenleme ile alım ve satım işlemleri noterliklerde de yapılabilecek.

Hisseli tapu nedir? Hissedar kendi payını satabilir mi?

Tapusu olmayan ev satılır mı?

65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır?


Geri Dön