04 / 05 / 2024

Taraklı'da 2 bin dönümlük arazide yayla evleri yapılacak!

Taraklı'da 2 bin dönümlük arazide yayla evleri yapılacak!

Tacettin Özkaraman; 2 bin dönümlük bir araziye bölgenin dokusuna uygun yayla evleri yapılacağını belirtiyor.  



çOK izlenen dizilerin çekim mekanlarında turizm patlaması yaşanmasına alışmıştık. Önce Aşmalı Konak dizisiyle Kapadokya'da başladı bu trend. Sonra Bir istanbul Masalı Ağva'ya, Kınalı Kar Bursa'ya, Yabancı Damat Gaziantep'e, Sıla da Mardin'e çekti yurdum insanım akın akın...

Bu kez yerli turistin yeni adresi Sakarya'nın Taraklı ilçesi. Ancak Taraklı'ya son aylarda turist talebinin artmasının nedeni bölgede çekilen bir sinema filmi ya da dizi film değil. Gözlerin ve rotaların Taraklı'ya çevrilmesinin nedeni, usta oyuncular şžener şžen ve Olgun şžimşek'in rol aldığı TTNet reklam filmi... Reklamlarda 'Mümkünlü' olarak adlandırılan ilçe, kültür turizminde uzmanlaşan birçok firmanın tur programlarında da öne çıkmayı sürdürüyor. Öyle ki bu programlar ilçe Taraklı değil mümkünlü olarak adlamdırılıyor.

Kısa süre öncesine kadar Sakarya turlarına katılanlar sadece birkaç saatliğine uğruyordu Taraklı'ya. şžimdi ise artık reklam filminin çekildiği mekanları, oyuncuların kaldığı otelleri, yemeğe gittikleri restoranları görmek için daha fazla zaman geçiriyorlar. İlçe ekonomisinin canlanmasını sağlayan bu ziyaretçilerin konaklaması için bölgedeki tarihi konaklar da butik otele dönüştürülüyor.

GÜNLÜK TURLAR 69 TL
Reklam filmiyle birlikte destinasyona daha sık tur düzenlemeye başlayan acentelerden biri de Jolly Tur... şžirketin Kültür Turları Müdürü Kerem Mümkünlü turlarının 2 gün sürdüğünü ve konaklamaların Bolu-Göynük'te gerçekleştirildiğini söylüyor. Yine aynı bölgede yer alan Sünnet Gölü ve Beypazarı'nın da gezi rotalarına dahil edildiği turun fiyatları ise 139 liradan başlıyor.

Tin Tin Tur Seyahat Acentesi'nin sahibi Serkan Süslü de Taraklı ve çevresine günübirlik ve 1 gece konaklamak turlar yaptıklarını belirtiyor. Günübirlik turlar, sabah kahvaltısı ve yöresel öğlen yemeğiyle ulaşım dahil 69 TL'den başlıyor. Süslü, konaklamalı turlara Sünnet Gölü, Mudurnu ve Abant gezilerinin de eklendiğini söylüyor. Bu turların fiyatı konaklama, ulaşım ve rehberlik hizmetleri dahil 169 TL'den başlıyor.

Kİşžİ BAşžI HARCAMA 100-300 TL
TTNet reklam filmlerinin Taraklı bölgesinin tanınırlığına büyük bir katkıda bulunduğunu düşünen Süslü, hafta sonu turlarına her hafta yaklaşık 100 kişinin katıldığını belirtiyor. En çok ilgiyi ise tarihi evlerle konakların sıralandığı dar sokaklar görüyormuş. Süslü, tur katılımcılarının yöresel ürünler ve hediyelik eşyalardan satın aldık-larını vurguluyor. Bu ilgi, el sanatlarından geçimini sağlayan birçok kişinin aile ekonomisine de yansımış. çünkü ziyaretçiler, bölgede konaklama hariç günde 100 ila 300 TL arasında harcama yapıyor.

Cafe Tur Kültür Turlar Müdürü Güray Ergun, bölgeye yönelik turlarda asıl patlamanın bahar aylarında yaşanacağına inanı-yor. şžirridi düzenlenen hafta sonu turlarına yaklaşık 35 kişinin katıldığını söyleyen Ergun, bahar döneminde bu talebin ikiye hatta üçe katlanacağı görüşünde.

TERMAL TESİS YAPILIYOR
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman'ın verdiği bilgiler de reklam filminin yaptığı katkıları ortaya koyuyor. Özkaraman, 2010'da ilçeye yaklaşık 8 bin ziyaretçinin geldiğini belirtiyor.


Bunların sadece 500'ü ilçede konaklamış. Özkaraman, bu yıl ise ziyaretçi sayısının 15 bine, ilçede konaklama sayısının da bin-bin 500'lere yükseleceğine inanıyor. Halen Taraklı'da 26 odalı bir otel ve 4 konakta toplam 40 oda bulunuyor. Bu yıl 2 yeni konağın daha restorasyonunun tamamlanacağını belirten Özkaraman, 30 yatak kapasiteli Ahşap Han'ın da butik otele dönüştürüleceğini sözlerine ekliyor. Bu konaklarda konaklamanın gecelik fiyatı 65-90 TL arasında değişiyor.

Ancak Özkaraman, Taraklı'nın turizm değerlerinin bu reklam filmi ve tarihi evlerle sınırlı olmadığının da altını çiziyor. İlçede faaliyete geçmesi beklenen birçok turizm projesi var. Bunların başında de kaplıca termal tesisi geliyor. 2009'da tesis için gerekli onay ve ruhsatlar alınmış. şžimdi 88 dönümlük ara-ziye bin 150 devremülkü içeren bir sosyal tesis yapılacak. Projenin yatırımcısı, Ahmet Genç adlı bir girişimci. Özkaraman, söz konusu tesis bünyesinde kongre merkezi ve 200 odalı bir otel bulunacağım vurguluyor.
Taraklı ilçesinin hemen yakınındaki yaylaların da turizme açılması söz konusu. Özkaraman, 2 bin dönümlük bir araziye bölgenin dokusuna uygun yayla evleri yapılacağını belirtiyor. Kaya Boğazı, kanyon ve mağara ve dalış sporları sevenlerin yeri olacak.

Bu arada Taraklı, tıpkı Seferihisar gibi 'Sakin şžehirler Birliği'ne (Cittaslovv) üye olmak istiyor. Özkaraman, 'Bu birliğe üye olduğumuz taktirde İtalya'dan çin'e kadar bütün üye belediyelerle aramızda iletişim bağı olacak. Sakin şehirler konseptine uygun yerleri dolaşmak isteyen insanlar Taraklı'ya da gelecek' diyor.

Para
 


Geri Dön