24 / 12 / 2024

Tarihî konaklar onarılarak turizme kazandırılıyor!

Tarihî konaklar onarılarak turizme kazandırılıyor!

Trabzon'da ahşaptan yapılan tarihi konaklar restorasyon yapılarak turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Ahşap işçiliği ile ünlü olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 18. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen konaklar, onarılarak turizme kazandırılacak...



Özellikle iki katlı, köşelerde çıkıntısı olan, kademe cepheli ve büyük bölümü taştan inşa edilen konaklar, bakımsızlık nedeniyle bir sürü önce onarılmaya başladı. Trabzon Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği içerisinde onarılmaya başlanılan konaklar sayesinde turizme bir adım daha atılmak isteniyor. 


Trabzon'un Sürmene ilçesinde bulunan ve eşsiz bir güzelliğiyle dikkatleri çeken Yakupağa Konağı geçen ay itibariyle turizme kazandırıldı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve İl Özel İdare tarafından temin edilen kaynaklarla restorasyon edilen Yakupağa Konağı için, İl Özel İdaresi tarafından 368 bin TL'lik bir ödenek çıkartılmıştı. 


Trabzon'un yöresel mimari özelliğini gözler önüne seren Yakupağa Konağı, 2013 sezonunda butik otel olarak kullanılacak. Farklı ülkelerden gelecek binlerce turisti ağırlaması tahmin edilen konağın 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Yakupağa Konağı'nın ikinci katında bulunan bir mil etrafında dönebilen bir parça sayesinde, rüzgar gülü vasifesini görüyor. Bu nedenle konağa halk arasında 'Döner tavanlı konak' ismi verildiği öğrenildi. 


'MEMİŞ AĞA KONAĞI SOSYAL MEKAN OLARAK KULLANILIYOR'


Trabzon'un Sürmene ilçesinde, ilginç mimarisiyle dikkat çeken Memişağa Konağı, ÇAYKUR'a devredilmesinin ardından, artık yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Tarihi mekanın, gelecekte turizm merkezine dönüştürülmesi hedefleniyor. Yıllarca kendi haline terk edilen konakta, 2000'li yılların başında alınan kararla başlatılan restorasyon çalışmaları başlanmıştı. Memişağa Konağı, ardından da ÇAYKUR tarafından işletme hakkı alınarak üzerinde bulunduğu Karadeniz Sahil Yolu'ndan geçen turistlere ev sahipliği yapmaya başladı. 


'ÇAKIRAĞA KONAĞI' 


Trabzon'un Of ilçesi'nin Sarıağaç köyünde bulunan konak İsmail ağa tarafından 1821 yılında yapılan konağın, zemin katı kesme taş olarak yapılırken, kış odası, kiler ve ambar burada yer alıyor. Çakırağa konağı, 1979 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce onarılmış.


'NEMLİZADE KONAĞI' 


Gazi Paşa Mahallesi'nde, Nemlizade Hacı Ahmet Efendi tarafından yapımına başlanılan konak 1892 yılında tamamlanmıştı. Haremlik Selamlık bölümlerden oluşan dört katlı konak, dönemin Avrupai üsluplarını yansıtan bir yapıdır. Haremlik bölümünün zemin kat salon ve odalarında Kütahya çinileriyle oluşturulmuş panolar bulunuyor. 

Trabzon'u alternatif turizm destinasyonu haline getirmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Bu çalışmalarla tüm zenginliklerimizi ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle kadim medeniyetlere beşiklik etmiş olan Trabzon'umuzun mimarı yapısını ön plana çıkarmak, korumak hem de böylece insanlarımıza gelir sağlamak ' amacıyla tarihi mekanları restore ediyoruz. Bunların tarihi konak ya da müze olarak kullanılması için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 



Geri Dön