10 / 05 / 2024

Tarihi bedestene Mısır Çarşısı modeli!

Tarihi bedestene Mısır Çarşısı modeli!

Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından biri olan Rum Mehmet Paşa tarafından 15. yüzyılda yaptırılan, 2006 yılından bu yana restorasyonu devam eden 500 yıllık bedestenin yenileme çalışmalarında sona gelindi.




Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, tadilatı yılan hikayesine dönen tarihi Bedesteni'nin Eylül ayı içinde tamamlanacağını duyurdu. Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından biri olan Rum Mehmet Paşa tarafından 15. yüzyılda yaptırılan, 2006 yılından bu yana restorasyonu devam eden 500 yıllık bedestenin yenileme çalışmalarında sona gelindi. İç restorasyonu tamamlanan bedestende, dış cephedeki 27 dükkanın demir kepenkleri de takıldı. Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, çalışmalarda sona gelindiğini, Eylül ayı içinde bedestenin restorasyonunun tamamlanacağını müjdeledi. Yalnızca kamulaştırma çalışmalarının 6 yıl sürdüğünü hatırlatan Karaköse, tarihi bedestenin restorasyonu sırasında Anıtlar Kurulu'nun aldığı kararlar ve ihaleyi alan firmanın da işi yapmamasından dolayı bitiş tarihinin sürekli ertelendiğini söyledi.


30 dükkan bulunacak 

Bedesten içinde Mısır Çarşısı modeliyle 30 küçük dükkan oluşturacaklarını, bu dükkanları Manisa'nın turistik, kültürel değerlerini tanıtan el emeği ürünler yapan derneklere vereceklerini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, bedesten içine bir de Osmanlı Kıraathanesi yapacaklarını dile getirdi. Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, bedestenin Manisa'nın sosyal hayatının uğrak yerlerinden biri haline geleceğini, Manisalıların ve şehir dışından kente gelenlerin ilk gezeceği alanlardan olacağını ifade etti. Bedestenin dış cephesindeki 27 dükkanın demir kepenklerinin yapılmasının ardından camekanlı tahta kapılarının takılacağını kaydeden Karaköse, dükkan sahiplerinin burayı istedikleri gibi değerlendireceğini sözlerine ekledi. 


Yeni Asır


Geri Dön