28 / 04 / 2024

Tarihi Kars Beylerbeyi Sarayı yıkılıyor!

Tarihi Kars Beylerbeyi Sarayı yıkılıyor!

Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ettiği Beylerbeyi Sarayı Kars'taki tabyalar gibi ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı duvarları yıkılmış vaziyette bulunuyor. Saray bakıma alınmaz ise yıkılarak yok olucak...



Merkez Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan 1579 yılında Lala Mustafa paşa tarafından Erzurum eyaleti askerine yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, 1828 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ermeniler yıkmıştı. Ermenilerin yıktığı günden günümüze kadar aynı şekilde bırakılan saray önüne yapılan okul binasıyla da adeta önü kesilmiş oldu. Kalenin altında Harakani Türbesi'nin üstünde bulunan sarayın etrafında da tarihi yapılar bulunuyor. Yıllarca el vurulmayan saray her geçen gün biraz daha yıkılarak kaybolmaya yüz tutuyor.


Beylerbeyi Sarayı'nı gezen çok sayıda turist, yetkililerin buraya kısa sürede çözüm bulması gerektiğini, aksi takdirde 4 duvarı kalan, kalan duvarlarının da yarısı yıkılan sarayın tamamen yıkılacağını kaydettiler.


BEYLERBEYİ SARAYI


Osmanlı döneminde Kars'ta yapılan en güzel sivil mimari örneklerinden birisi olan sarayın duvarları kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. İki katlı olan sarayın ön cephesinde yuvarlak kemerli giriş kapısı bulunuyordu. Cephe duvarları üzerinde iki sıralı yuvarlak kemerli pencerelerle sıralanan saray yıkılmış vaziyette. Üzeri tamamen yıkılmış olan sarayın içerisi otlarla dolu vaziyette yeniden o ihtişamlı yıllarına dönmeyi bekliyor.




Geri Dön