02 / 05 / 2024

Tarihi Tacü’l-Vezir Türbesi yıkılıyor!

Tarihi Tacü’l-Vezir Türbesi yıkılıyor!

Kültür Park içerisindeki 1239 yılında yaptırılan Tâcü’l-Vezir Türbesi, bakımsızlık ve ihmalkarlık yüzünden yıkılıyor. Kültür Park’a bakan penceresinin alt kısımları yıkılmış durumda.



Selçuklu Devletinin başkenti ve Hz. Mevlana’nın kadim şehri olan Konya, türbe ve tarihi camilerle dolu. Geçmiş zamana ışık tutan tarihi türbeler ise, bakımsızlıktan ve ihmalkarlık yüzünden yıkılıyor. Kültür Park içerisinde bulunan ve 1239 yılında yaptırılan Tâcü’l-Vezir Türbesi bir yandan taş kanseriyle cebelleşirken, öbür yandan duvarları yıkılmaya başladı. 778 yıllık olan ve Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev devri emirlerinden Tâcü’l-Vezir olarak anılan Tâceddin Seyyid Mehmed tarafından yaptırılan türbe, yıkılmaya başladı


3 BÖLÜMDEN OLUŞUYORDU 

Vakıf kayıtlarına göre türbenin bitişiğinde bulunan külliye 1239 yılından önce Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev devri emirlerinden Tâcü’l-Vezir olarak anılan Tâceddin Seyyid Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Türbede Tâceddin Seyyid Mehmed ve torunları meftundur. Kültür Park içerisinde bulunan türbe, Klasik Selçuklu dönemi türbeleri planında yapılmıştır. Bitişiğinde medrese, mescid ve hankah varken zamanla bunlar yıkılmış, bugün sadece türbe ayakta kalabilmiştir. Sekizgen planlı türbenin üzerine yine sekizgen bir külahla örtülüdür. İçteki örtü kubbedir. Türbenin alt katı cenazelik kısmıdır.


TARİHE SAYGI! 

Kültür Park içerisinde bulunan Tâcü’l-Vezir Türbesinin duvarlarının yıkılıyor olması görenleri şaşkınlığa uğrattı. Şehrin merkezinde bulunan türbe, bakımsız bir şekilde duruyor. Hemen yanında bulunan çocuk parkıyla birlikte bazı çocuklarında oyun alanına giren türbe, kötü bir durumda restore edilmeyi bekliyor. Duvarlarına tırmananlar, penceresinden atılan çöpler, duvarların yıkık olması ve taş kanseri olan türbe, tarihi yapılara gösterilen saygınında simgesi haline geldi. Tarihi yapılara gösterilen saygının arttırılması gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, türbenin içine düştüğü bu kötü durumdan bir an önce kurtarılması gerektiğini söyledi.



Hakimiyet


Geri Dön