04 / 05 / 2024

Tarihi dolar hamlesi. Yer yerinden oynadı. Dünya şaşkına döndü

Tarihi dolar hamlesi. Yer yerinden oynadı. Dünya şaşkına döndü

Hindistan'dan tarihi bir dolar hamlesi geldi. Dolar spekülatörlerinin hamleleri artık ülkelerin sabrını taşırdı. Yer yerinden oynayacak.



Dolar spekülatörlerinin kendi çıkarlarını savunmak ve artırmak adına dolar üzerinden ülkeleri fakirleştirmesine ülkelerden tepkiler gelmeye başladı. Hindistan'dan tarihi bir dolar hamlesi geldi. 

Tüm dünyanın konuştuğu satış işlemi geçtiğimiz Pazartesi günü yaşandı. Hindistan'ın önemli petrol şirketi Indian Oil Corp., Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi'nden 1 milyon varillik petrol satın aldığını duyurdu. Söz konusu petrol alımının dolar yerine rupi ile ödendiği belirtilirken, ödenen rakamla ilgili bir bilgi verilmedi.

BU ADIMDAN SONRA YER YERİNDEN OYNAYACAK 

Geçmişti BAE'li bir altın ihracatçısının Hindistanlı bir alıcıya 128.4 milyon rupi (1.5 milyon dolar) karşılığında 25 kilo altın satışı yaptığını anımsatan uzmanlar, “Bu sembolik bir alışverişti” diyerek petrol satışının önemini vurguladı. Çünkü, dünyadaki emtia anlaşmalarının geneli Amerikan doları ile yapılıyor.

Fakat, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve tüketicisi konumunda bulunan Hindistan, Temmuz ayında BAE'yle yeni bir anlaşmaya imza attı. İkili, işlem maliyetlerini minimuma indirmek için ticareti yerel para birimleriyle yapma kararı aldı. Amerika'nın geçtiğimiz yıl Rusya'ya mali yaptırım uygulaması sonrasında dedolarizasyon hızlandı. BRICS ülkeleri, dolar dışı para birimleri ile alım ve satım yapılması konusunda baskı uyguladı. Rusya, İran, Brezilya, Arjantin ve Bangladeş, Ukrayna Savaşı başladığından beri ticarette ABD dolarının yerine Çin yuanı tercih ederek, ABD'ye rest çektiklerini göstermişti.

 


Geri Dön