22 / 12 / 2024

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser, değeri fazla eşya olarak kabul edildiği için bir mülk sayılır. Tarihi eserlerin maddi değeri fazla olmasına rağmen, bu mülke de talep fazladır. Ancak tarihi eser mülk alırken bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Peki bu mülkü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?



YAPIYLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPMAK

Tarihi eser mülk satın alırken, başarılı bir işlem gerçekleştirmek için ilk adım her zaman araştırmadır. Satın almayı düşündüğünüz tarihi eser mülk hakkında öncesinde kapsamlı bir araştırma yaparak, daha sağlam bir temel oluşturabilir ve pişmanlık yaşamadan karar verebilirsiniz. Gerekli bilgileri resmi kurumlardan edinmek, bu süreçte büyük önem taşır. Tarihi mülkün imar durumu ve koruma statüsü ile ilgili bilgileri almak için, belediye, Anıtlar Kurulu, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) gibi yetkili kurumlara başvurmanız gerekir. Bunun yanı sıra, belediyeden yapı üzerinde herhangi bir inşaat faaliyeti gerçekleştirebilme izni almak önemlidir.

RESTORASYON İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Topladığınız bilgiler, yapı üzerinde bir restorasyon çalışmasının gerekliliğini doğruluyor. Bu durumda, uzman bir mimarlık ofisiyle iletişime geçmek, restorasyon sürecini başlatmak için önemli bir adımdır. Restorasyon çalışmalarının usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için bu aşamada mimarlık ofisi iyi bir danışmanlık yapar. Restorasyon sürecinde şunlar gerçekleşmektedir:

Rölöve Projesi: Mimarlık ofisi, yapının şu anki durumunu tespit etmek amacıyla Kurul'a rölöve projesini sunar.

Restitüsyon Projesi: Sunulan restitüsyon projesi, yapının ilk yapıldığı halini yansıtacak şekilde hazırlanmalıdır.

Restorasyon Projesi: Tarihi eser mülkün onarımı ve restorasyonu ile ilgili detaylı bir projeyi Kurul'a sunulur. 

TARİHİ ESER DEVRİNE TAPU HARCI VAR MI?

Tarihi eser niteliğindeki mülklerin satış işlemlerinde, tapu harcı ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

TARİHİ ESER MÜLKLERİN DERECELERİ 

Tarihi eser mülk dereceleri 3 farklı şekilde mevcuttur. Birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece olarak belirlenmiştir. İç ve dış kısmında değişiklik yapılmaması, birinci derece kapsamındadır. Asıl hali bozulmayacak şekilde değiştirilmesi ikinci derece mülk ve Anıtlar Kurulu'ndan izin alınarak tarihi eser üzerinde değişikliklerin yapılması ise üçüncü derece mülktür.

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanlarına belge zorunluluğu!

Yıldırım'daki tarihi binalar yenileniyor!

Şişli'de tarihi eser apartman tehdit altında!

 


Geri Dön