03 / 05 / 2024

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi 15 ay sonra açılacak!

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi 15 ay sonra açılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürdüklerini söyledi.




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürdüklerini söyledi.  Geçmişte İstanbul'un yakıt ihtiyacının karşılandığı 3 önemli tesisten biri olan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesinin, ihtiyaç kalmadığı için 1993 yılından buyana atıl vaziyette olduğunu belirten Topbaş, restorasyon projesinin Kadıköy ve İstanbul için çok önemli olduğunu belirtti. Gazhane'nin, Hasanpaşa'nın en problemli bölgesi olduğunu vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu: "Yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi enerjimüzesi ve kültür merkezine dönüştürülecek. Burası odak noktası, çekim merkezi olacak. Bu kadar yoğun yaşayan Kadıköy'ün 'ciddi bir kültür merkezi ve müzeye ihtiyacı var'dedik. İnsanların gelip kiiltür-sanat faaliyetlerini yürütebiIeceğibir alan olacak. Var olan fonksiyonların korunacağı projeyle burasının yaşayan aktif bir mekan olmasını istediğimiz için sinema, tiyatro, kafeterya gibi fonksiyonlar yiiklüyoruz. Yakın bir tarihte tamamlanacak olan bıı mekan gıpta edilecek, heyecanla gezilecek, görülecek bir yer olacak." Topbaş, son aşaması Koruma Kurulu'nda olan projenin açılışını 15-16 aysonra yapmayı planladıklarını dile getirerek. "Proje, burada yaşayan insanlarımıza keyif verecek ve çevresini de olumlu yönde etkileyecek" diye konuştu.  Topbaş, kentsel dönüşüm ve restorasyon çalışmalarını İstanbul genelinde sürdürdüklerini söyledi. Kadıköy'e yaklaşık 2 milyar lira yatırım yapmalarının, siyasi mülahazaların ötesinde vatandaşların ihtiyaçlarını giderecek önemli işler yaptıklarının göstergesi olduğunu vurguladı.


Topbaş, Fikirtepe'de yeni bir imar hareketi ortaya koyarak ezberleri bozmak istediklerini belirtti. Görev sürelerinin sınırlı olduğunu anımsatarak, devletin bekası vemilletin geleceğinin önemine değinen Topbaş, şunları anlattı: "Fikirtepe'de hiçbir yere vermeyeceğimiz ölçekte imar düzenlemesi yaptık. Burada hazırlıkları tamamlayan birkaç inşaata başlandı. Fikirtepe'de bilgilendirme ofisi kurulmuştu ama kapandı, kapanmamalıydı. Fikirtepe'de hiç kimseye vermeyeceğimiz 4 emsale kadar verdik. Bakanlıktaki plan onaylarında yaşanan gecikmeler için genclsekreter yardımcımızla toplantı yapınız. Bakanlıkla da bunu görüşelim." Topbaş, Fikirtepe'de tek yetkili İstanbul Büyükşehir Belediyesiolmadığı için çalışmalarda çok geç kalındığını ifade ederek, "Arzu ettiğimiz, namuslu, işini bilen güvenilir müteahhitlerle vatandaşlarımızın bir araya gelerekbu sorunu bitirmesiydi. Vatandaşlarımız attıkları imzalara dikkat etmelidir. Karınca duası gibi yazılmış yazılara, ballandırarak aktarılan sözlere bakılıpimza atılmaz ki. Belediyelere gidin bilgi alın, hukukçularla görüşün.  Yönetimlersizin sorunlarınızı çözmek için halk için var. Fikirtepe'de yüzde 60'ı 200metrekarenin altında olan parseller, araziler birleştirilsin, güzel büyük binalar yapılsın istedik. Prosedürünü, yasal süreçleri yerine getirmeyenler varsa ve gecikiyorsa, gecikmeyi de biraz kendinde arasınlar" diye konuştu. 


PROJEDE ULUSLARARASI SERGİ SALONU VE AÇIK PAZAR DA YER ALIYOR Hizmete 1892'de giren tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'nin işletmesi 50 yıl süreyle Fransızlara verildi. İşletme, 1931 'de millileştirildi, 1945'te lETTyedevıedildi, 1993'tc ise kapandı.Toplam alanı 31 bin 495 metrekarelik gazhanedeki restorasyon çalışmaları kapsamında yapının çalışma felsefesini anlatan birimler korundu. Yenikullanım fonksiyonları kazandırılan tarihi mekan, eski ve yeniyi buluşturan bir yapı haline getirilecek.  Restorasyon çalışmaları kapsamında kültür merkezine dönüştiirti lecekHasanpaşa Gazhanesi' nde, enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararasısergi salonu, açık pazaryeri, atölye, 375 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 cep sineması. 40 kişilik 3D sinema ve fuaye alanı,kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 310 araç kapasiteli otopark yer alacak.




Dokuz Sutün 


Geri Dön