09 / 01 / 2025

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi müze olacak!

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi müze olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "Yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürülecek. Burası odak noktası, çekim merkezi olacak" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürdüklerini söyledi.


Topbaş, "Hasanpaşa'daki Kadıköy Gazhane Binaları Restorasyonu Tanıtım Töreni"nde, ihalesi tamamlanan ve inşaatına başlanan proje hakkında bilgi verdi.


Geçmişte İstanbul'un yakıt ihtiyacının karşılandığı 3 önemli tesisten biri olan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'nin, ihtiyaç kalmadığı için 1993 yılından bu yana atıl vaziyette olduğunu belirten Topbaş, restorasyon projesinin Kadıköy ve İstanbul için çok önemli olduğunu belirtti.


Gazhane'nin, Hasanpaşa'nın en problemli bölgesi olduğunu vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu:


"Yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürülecek. Burası odak noktası, çekim merkezi olacak. Bu kadar yoğun yaşayan Kadıköy'ün 'ciddi bir kültür merkezi ve müzeye ihtiyacı var' dedik. İnsanların gelip kültür-sanat faaliyetlerini yürütebileceği bir alan olacak. Var olan fonksiyonların korunacağı projeyle burasının yaşayan aktif bir mekan olmasını istediğimiz için sinema, tiyatro, kafeterya gibi fonksiyonlar yüklüyoruz. Yakın bir tarihte tamamlanacak olan bu mekan gıpta edilecek, heyecanla gezilecek, görülecek bir yer olacak."


Topbaş, son aşaması Koruma Kurulu’nda olan projenin açılışını 15-16 ay sonra yapmayı planladıklarını dile getirerek, "Proje, burada yaşayan insanlarımıza keyif verecek ve çevresini de olumlu yönde etkileyecek" diye konuştu.


- Fikirtepe ve Kartal'da kentsel dönüşüm 

Topbaş, kentsel dönüşüm ve restorasyon çalışmalarını İstanbul genelinde sürdürdüklerini söyledi.


Kadıköy'e yaklaşık 2 milyar lira yatırım yapmalarının, siyasi mülahazaların ötesinde vatandaşların ihtiyaçlarını giderecek önemli işler yaptıklarının göstergesi olduğunu vurgulayan Topbaş, şöyle devam etti:


"Kadıköy başka partiden, bırakalım demeden İstanbulluların ihtiyaçlarını gideriyoruz. Kartal'da hazırladığımız dünya çapındaki dönüşüm alanı siyasete kurban edildi, mundar edildi. Biz AK Parti belediyesi olarak çevre, ulaşım ve kültür sanat yatırımlarımızla kendimizi ispatlamışız. İstanbul'a her alanda en iyi şeyleri getirmeye çalıştık. Dünyanın parmakla göstereceği, dünyanın hayranlıkla izleyeceği İstanbul'un yeni bir odak merkezi yapmak istiyorduk. Maalesef siyasete kurban edildi."


Topbaş, Fikirtepe'de yeni bir imar hareketi ortaya koyarak ezberleri bozmak istediklerini belirtti.


Görev sürelerinin sınırlı olduğunu anımsatarak, devletin bekası ve milletin geleceğinin önemine değinen Topbaş, şunları anlattı: 


"Fikirtepe'de hiçbir yere vermeyeceğimiz ölçekte imar düzenlemesi yaptık. Muhalefet insanları korkutmasın ve kazancı milletimizin olsun istedik. Hatta, 'Sakın ha çantacılara kulak açıp daha fazla diyerek geleceğinizi karartmayın' dedim. Bunu kaç kez söyledim. Maalesef bazı vatandaşlarız daha fazla mal mülk sahibi olacağız diye düşündüler. Bugün sonuçlarını görmeliydik. Proje bugüne kadar tamamlanmalıydı. Örnek gösterebilmeliydik. Burada hazırlıkları tamamlayan birkaç inşaata başlandı. Fikirtepe'de bilgilendirme ofisi kurulmuştu ama kapandı, kapanmamalıydı. Fikirtepe'de hiç kimseye vermeyeceğimiz 4 emsale kadar verdik. Bakanlıktaki plan onaylarında yaşanan gecikmeler için genel sekreter yardımcımızla toplantı yapınız. Bakanlıkla da bunu görüşelim."


Topbaş, Fikirtepe'de tek yetkili İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmadığı için çalışmalarda çok geç kalındığını ifade ederek, "Arzu ettiğimiz, namuslu, işini bilen güvenilir müteahhitlerle vatandaşlarımızın bir araya gelerek bu sorunu bitirmesiydi. Vatandaşlarımız attıkları imzalara dikkat etmelidir. Karınca duası gibi yazılmış yazılara, ballandırarak aktarılan sözlere bakılıp imza atılmaz ki. Belediyelere gidin bilgi alın, hukukçularla görüşün. Yönetimler sizin sorunlarınızı çözmek için halk için var. Fikirtepe'de yüzde 60'ı 200 metrekarenin altında olan parseller, araziler birleştirilsin, güzel büyük binalar yapılsın istedik. Prosedürünü, yasal süreçleri yerine getirmeyenler varsa ve gecikiyorsa, gecikmeyi de biraz kendinde arasınlar" diye konuştu. 


- Projede uluslararası sergi salonu ve açık pazar da yer alıyor

Hizmete 1892'de giren tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'nin işletmesi 50 yıl süreyle Fransızlara verildi. İşletme, 1931'de millileştirildi, 1945'te İETT'ye devredildi, 1993'te ise kapandı.


Toplam alanı 31 bin 495 metrekarelik gazhanedeki restorasyon çalışmaları kapsamında yapının çalışma felsefesini anlatan birimler korundu. Yeni kullanım fonksiyonları kazandırılan tarihi mekan, eski ve yeniyi buluşturan bir yapı haline getirilecek.


Restorasyon çalışmaları kapsamında kültür merkezine dönüştürülecek Hasanpaşa Gazhanesi'nde, enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 375 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 cep sineması, 40 kişilik 3D sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 310 araç kapasiteli otopark yer alacak.


AA


Geri Dön