20 / 05 / 2024

Tarihi Osmaniye Konağı turizme kazandırılacak!

Tarihi Osmaniye Konağı turizme kazandırılacak!

Alibeyli Mahallesi'nde bulunan 69 yıllık iki katlı konak, Osmaniye Belediyesi tarafından yeniden yapılandırılmaya başlandı. Kısa sürede tamamlanması planlanan konağın restore edildikten sonra halka açılacağı bildirildi...




Belediye Başkanı Kadir Kara, AA muhabirine, konağın kamulaştırıldığını ve restorasyonu için hazırlanan projenin, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından (DOĞAKA) Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı kapsamında desteklendiğini söyledi.

Restorasyon çalışmasının  Adana  Bölge Anıtlar Kurulunun denetiminde yapıldığını ifade eden Kara, "Kentin ortak kullanım alanlarındaki tarihi, kültürel ve turistik değerleri restore etmek, çevre düzenlemesini yaparak turizme kazandırmak istiyoruz" dedi.

Çarşı merkezindeki tarihi dokunun korunmasının önemli olduğunu ifade eden Kara, şunları kaydetti:

"Milletlerin tarihleri kadar şehirlerin tarihi de önemlidir. Bu tarihlerini gelecek nesillere aktarabilmek ve şehri ziyaret eden insanların, şehrin tarihi yapısı ve dokusuyla ilgili bilgi sahibi olabilmesi için eski değerlerin korunması ve yaşatılması gerekiyor. Bu kapsamda belediye meclisimizin almış olduğu karar doğrultusunda kentimizde Enver-ul Hamit Camisi'nin giriş kapısının karşısındaki tarihi konağın belediyemiz tarafından kamulaştırılması yapılıyor. Bu kapsamda DOĞAKA ile protokol imzalandı. Buradan da bir destek alınarak tarihi konağın restorasyon çalışmasına başlandı. Osmaniye'de tarihi yapıların, mimari ve estetik dokusunun yaşatılması ve bu binaların hangi şartlarda nasıl yapıldığının nesillerimize aktarılması adına bu çalışmayı önemsiyoruz. Bu çalışmamız sayesinde kentimizin tarihi ve yaşamsal gerçekleri hakkında bilgi sahibi olunacak. Konağı, ziyarete gelen turistlerin kentin tarihi hakkında bilgi sahibi olabilecekleri şekilde yapmayı planlıyoruz."

Kara, konak restorasyonundan sonra Enver-ul Hamit Camisi ve Çınarlı Kahve çevresinde de çevre düzenlemesi ve restorasyon yapılacağını dile getirdi.

Konak, cami ve Çınarlı Kahve'nin birbirine yakın, tarihi yapılar olduğunu ve koruma altında bulunduğunu anlatan Kara, "Konaktan sonra cami ve Çınarlı Kahve çevresinde de genel bir restorasyon ve tarihi dokuyu koruyucu çalışma yapmayı planlıyoruz. Osmaniye'de yeni yerleşim alanları, alışveriş merkezleri açılıyor. Bunları teşvik ediyoruz. Fakat bunları yaparken de kent merkezinde ticaret yapan insanlarımızın buradaki değer yargılarını kaybetmemelerini istiyoruz" diye konuştu.

Kara, kentte 7 tescilli tarihi konak olduğunu onların da restorasyonlarını yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

AA

Geri Dön