27 / 04 / 2024

Tarihi Sungurbey Camisi'nde restorasyon çalışmalarının yüzde 60'ı tamam!

Tarihi Sungurbey Camisi'nde restorasyon çalışmalarının yüzde 60'ı tamam!

1335 yılında yılında Niğde Valisi Sungur Ağa tarafından inşa ettirilen ve farklı mimari özellikleri ile ön plana çıkan Sungurbey Camisi'nde geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının yüzde 60'ı tamam...



Niğde Valisi Seyfettin Sungur Ağa tarafından 1335 yılında inşa ettirilen ve bazı onarımlarla günümüze kadar gelen Sungurbey Camisi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Caminin kuzey, doğu ve batı cephelerinin gül pencerelerinde "Davut Yıldızı" var. Caminin, kuzey giriş kapısı üzerinde yer alan İlhanlı dönemine ait çift başlı kartal figürü dikkati çekiyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tarihi Sungurbey Camisi'nde doğu taç kapısı eyvan türünde olan ve Türk mimarisinde kendine özgü seçkin bir yeri bulunuyor. Cami, eyvan gotik mimarisinin bir özelliği olarak kaburgalı tonozla kapatılmış.

Tarihi Sungurbey Camisi nde restorasyon çalışmalarının yüzde 60 ı tamam!

Sungurbey Camisi'nin doğu kapısında 12 hayvanlı Türk takviminin hatırası olarak, kuzey panoda 37, güney panoda ise 42 olmak üzere kuş, fil, oğlak, at, panter, antilop, ejder, sıçan, boğa, tavşan, maymun, köpek, aslan, koyun, ördek ve balık figürleri bulunuyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sungurbey Camisi'nde 2018 yılının Nisan ayında başlatılan restorasyon çalışmasının, yüzde 60'ı tamamlandı.

Tarihi Sungurbey Camisi nde restorasyon çalışmalarının yüzde 60 ı tamam!

Gelecek yıl ibadete açılması planlanıyor

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Şimşek, yaptığı açıklamasında, Niğde'nin 10 bin yıllık geçmişe sahip önemli bir merkez olduğunu ve Kapadokya'nın giriş kapısı pozisyonunda bulunduğunu belirtti. 

Şimşek, Niğde'nin bir çok medeniyete de ev sahipliğini yaptığını söyledi. Şimşek, şu ifadeleri kullandı;

"Hitit, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı gibi medeniyetlere ait eserleri şehrimizin her yerinde görebiliyoruz. Sungurbey Camisi de dönemin İlhanlı Valisi Sungur Ağa tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilmiş ve orijinalliğini büyük ölçüde korumuş. Bu caminin en büyük özelliği, geotik karakterleri nedeniyle Kıbrıs ve Akdemiz mimarisi özelliklerini taşıyor. Yine caminin içerisinde yer alan sivri kemerler de Orta Çağ mimarisinde rastlanılmayan bir ayrıntı."

Camide 18. yüzyılda gelen patlamayla büyük bir yangın çıktığını ifade eden Vali Şimşek, "Cami, döneminde yapılan onarım çalışmalarıyla orijinalliği büyük ölçüde korumuş. Günümüzde de bu camiyi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle yaklaşık 1,5 yıl önce restorasyon çalışmasına başladık. Önümüzdeki sene içinde de çalışmayı tamamlamayı düşünüyoruz. Amacımız, bu camiyi bir an önce tamamlayarak tekrar halkımızın hizmetine, ibadete açmak" diye konuştu.


Geri Dön