28 / 12 / 2024

Tarihi yapılar İBB tarafından yenilenecek!

Tarihi yapılar İBB tarafından yenilenecek!

Kimi yol yapımına, kimi çarpık kentleşmeye kurban giden tarihi yapılar, İBB tarafından yeniden yapılacak. İstanbul'da yeniden boy gösterecek binalar arasında Mimar Sinan imzalı camisi ve Latife Hanım Köşkü de yer alıyor



 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu için koruma amaçlı imar planı hazırlarken, tarihi eserlere yönelik bir çalışma yaptı. Bu kapsamda Beyoğlu ile ilgili 8 bin 867 koruma kararı tek tek incelendi ve sınıflandırıldı. Uzmanlar; Goad, Necip Bey, Pervitititch, Suat Nirven, Müler haritalarım, eski kadastral haritaları ve eski hava fotoğraflarını titizlikle inceledi. Bunun sonucunda Beyoğlu'ndaki 366 tescilli tarihi eserin yıkıldığı belirlendi.

KREŞ. KÜLTÜR TESİSİ. CAMİ OLACAK

Yapılan değerlendirmede, 9 cami, 3 mescit, 5 tekke, 4 mektep, 1 kütüphane, 1 han, 4 hamam, 1 konağm yeniden yapılmasına karar verildi. Bu seçim yapılırken; eserin kalıntısının, fotoğrafının, planının ya da belgesinin bulunması, özgün ve estetik mimari değerinin olması gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Kayıp cami ve mescitlerin dini tesis olarak, tekke ve hamamların kültürel tesis ve sosyal kültürel tesis olarak kullanılması kararlaştırıldı. Kütüphane ve mekteplerin ise kültürel amaçla kullanılması öngörüldü. Pürtelaş Mahallesi'ndeki kayıp Sübyan Mektebi'nin ve Hacmimi Mahallesi'ndeki hanın
kreş olması planlandı. Beyoğlu'ndaki kayıp eserler arasında, Gümüşsuyu'nda bulunan ve 20 yıl önce yıkılan Latife Hanım Köşkü de yer aldı. 1. grup korunması gerekli kültür varlığı olan köşkün yeniden yapılması öngörüldü. 1880-1890 yılları arasında inşa edilen köşkte, Barok ve neoklasik unsurlar öne çıkıyordu. Latife Hanım, Atatürk'ten ayrıldıktan sonra bir süre bu köşkte kalmış, daha sonra bir apartman dairesine taşınmıştı.

SİNAN'IN CAMİSİ YOL İÇİN YIKILMIŞTI

Planda, yeniden inşası öngörülen diğer bir kayıp eser ise Fındıklı'da Mimar Sinan tarafından yapılan Süheyl Bey Camisi oldu. Süheyl Bey tarafından, 1851'de, Mimar Sinan'a yaptırılan cami ve altındaki çeşme, Necatibey Caddesi genişletirken 1957 yılında yıkılmıştı. Arsanın yoldan arta kalan bö-lümüne ise depo yapılmıştı.

ASLINA UYGUN OLARAK YAPILACAK

Vakıflar Genel Müdürlüğü, caminin temel kalıntılarının bulunması için kazı çalışması başlattı. Türk islam Eserleri Müzesi Müdürlüğü denetiminde yürütülen çalışmalarının ardından, cami aslına uygun olarak, yeniden inşa edilecek.
Sabah


Geri Dön