27 / 11 / 2024

Tarihi Yarımada imar planlarında son durum ne?

Tarihi Yarımada imar planlarında son durum ne?

2016 itibariyle nüfusu 419 bin olan İstanbul’da, bu hızla gidilirse 40 sene sonra ikamet eden insan kalmayacak. Peki, bu insansızlaştırma politikası nasıl uygulanıyor?




Fatih’in emaneti İstanbul, 40 sene içerisinde bir açık hava müzesine dönüşebilir. Eski İstanbul diye bilinen Suriçi’nin nüfusu resmi kayıtlara göre her sene 2 bin 500 kişi azalıyor. 2016 itibariyle nüfusu 419 bin olan İstanbul’da, bu hızla gidilirse 40 sene sonra ikamet eden insan kalmayacak. Peki, bu insansızlaştırma politikası nasıl uygulanıyor?


İMAR PLANLARI DEĞİŞİRSE...


Tarihi yarımadada imar planlarının değiştirileceği konusunda birçok iddia ortaya atılıyor. Konu hakkında gazetemize bilgi veren eski bir belediye yöneticisi, Fatih Belediyesi tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen bir imar dosyasında, 99 adet tarihi eserin imar değişikliğinin istendiğini ve 8 eser hakkındaki değişikliğin Koruma Kurulu tarafından iptal edildiğini belirtti. Eğer onay bekleyen 91 eser üzerinde bir imar değişikliği yapılırsa, gelecekte eserlerin ihyası için bir hak iddia edilemeyecek.



Süleymaniye ve Sultanahmet Camii çevresinde 1970’lerde 10 binin üzerinde hane bulunuyordu. Bugün ise Süleymaniye Camii çevresinde ikamet eden insan sayısı yüz kişiyi geçmiyor. Sultanahmet Camii’nin etrafında ikamet eden insan sayısı ise elle sayılacak kadar azalmış durumda.




Patrikhane, İstanbul merkezli bir Ekümeniklik kurarak Ortadoks Kiliselerini birleştirmek istiyor. Fakat patrikhanenin Fatih’te özel statülü bir yapı kurması dışında bir tehlike daha var. Avrupa Birliği ve Vatikan destekli birçok misyoner kurum, tarihi yarımada üzerinde plan yapıyor.


2009 yılında Eminönü Belediyesi’nin feshedilmesiyle tek bir ilçede toplanan tarihi yarımada, planlı bir şeklide insansızlaştırılıyor.


Resmi rakamlara göre son 4 senede ilçeden 10 bin kişi göç etti. Eğer acilen önlem alınmazsa, Fatih’in vakfettiği camiler, aşevleri ve medreseler birer müzeye dönüşecek…



Fatih Sultan Mehmed Han’ın 1453 yılında fethettiği topraklar yani dâhil-i sur, bugün Fatih Belediyesi tarafından yönetiliyor. Belediye’nin verilerine göre, 1975 yılından bugüne nüfusu sürekli azalan bölge için bir önlem alınmazsa, 40 sene sonra Tarihi Yarımada’da ikamet eden insan kalmayacak. Bugün İstanbul olarak bilinen 15 milyonluk dev şehrin her ilçesinde nüfus sürekli artarken, Fatih’in nüfusu son 4 yılda 10 bin azaldı. Ayrıca 29 Mart 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5757 sayılı kanunla, tarihi yarımada’nın iki ilçesi, “Fatih” adı altında tek bir ilçeye dönüştürüldü. Yani Eminönü Belediyesi kapatılarak Fatih İlçesi’ne devredildi. Eminönü’nde 1968 yılında 150 bin insan yaşıyordu. Bugün ise bölgede ikamet eden insan sayısı 15 bine kadar düşmüş durumda. Tarihi yarımada da evlerin otel, lokanta ve işyerine dönüştürülmesi eski İstanbul’un demografik yapısında inanılmaz bir dezenformasyona sebep oldu. Tüm bu veriler ışığında eğer önlem alınmazsa, yakın bir zamanda Fatih Belediyesi de kapatılabilir. 




Geri Dön