25 / 12 / 2024

Tarihi Zarifi Köşkü korusunda izinsiz kesim!

Tarihi Zarifi Köşkü korusunda izinsiz kesim!

Tarabya' da tarihi Zarifi Köşkü'nün korusundaki asırlık ağaçların kesildiği iddiası mahalleyi karıştırdı. Firma 'budama yaptık' derken Boğaziçi İmar Zabıta Amirliği, izinsiz çalışan iş makinalarını durdurdu...



Tarabya'da tarihi Zarifi Köşkü'nün korusundaki asırlık ağaçların kesildiği iddiası mahalleyi karıştırdı. Firma 'budama yaptık' derken Boğaziçi İmar Zabıta Amirliği, izinsiz çalışan iş makinalarını durdurdu.


Tarabya’da Boğaz kenarındaki tarihi Zarifi Köşkü’nün asırlık ağaçlarla dolu korusunda izinsiz çalışan iş makinaları mahalle sakinlerini endişelendirdi. Ağaçların kesildiği şikayeti üzerine Boğaziçi İmar Zabıta Amirliği, Boğaziçi öngörünüm alanında bulunan ve doğal sit alanı olan bahçede izinsiz iş makinası çalıştırıldığını tespit ederek salı günü çalışmayı durdurdu.


İsmini vermek istemeyen bir mahalle sakini, “Evimizin arka balkonundan sadece korunun asırlık ağaçlarını görürdük. Kesim iş makinalarıyla 4-5 gün devam etti. Sonunda ağaçların arkasında kaldığı için daha önce hiç görmediğimiz binaları görür olduk. Kocaman, asırlık ağaçlar kesildi” diye konuştu. 


Sarıyer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Yüksel Tutak, “Salı günü ağaç kesimi şikâyeti üzerine iki orman mühendisimizi köşkün bahçesine yolladık. İş makinalarının izinsiz çalıştığını tespit ettik. Köşk ve bahçesi, Boğaziçi öngörünüm alanına girdiği ve doğal sit alanı olduğu için burada budama bile yapılsa ilgili koruma kurulundan izin alınması gerekir. Öngörünüm alanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğu için Boğaziçi İmar Zabıta Amirliği’ne haber verdik, zabıta da kesimi durdurdu. Şimdi biz bahçede korunması gereken ağaçların yaşına, türüne, boyuna, çapına göre bir rölöve planı çıkartarak bunu 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na göndereceğiz. Burada ağaç ve bitkilerle ilgili ne işlem yapılacaksa önce kurulun onayı gerekecek” dedi.


‘Tinerciler, ayyaşlar girmesin diye’


Boğaziçi İmar Zabıta Amirliği de koruda yürütülen çalışmanın durdurulduğunu teyit ederek dün kontrol için koruya tekrardan zabıtaların gönderildiğini belirtti. Arsanın büyük hissedarının Günaydın İnşaat ve Turizm A.Ş. olduğunu ve şirketlerin ortak olduğunu belirten Gülaylar Kuyumculuk AŞ.’nin sahibi Hurşit Şen ise ağaç kesimi yapılmadığını ve zabıtanın çalışmayı durdurduğundan haberi olmadığını ileri sürdü. Şen, “Ağaç kesimi yapılmıyor. Sarmaşıklar, koku yapan haşere gibi şeyler temizlendi. Burası turizm izinli, imarlı bir yer ama şu anda ortada bir proje yok. Uzun zamandır tinercilerin, ayyaşların, oradaki bütün başıboş insanların girip çıktığı mezbelelik bir yer olmuştu. Komşular rica etti, çiçekler böcekler haşere ürüyor, buna bütçe ayırın diye. Boğaziçi İmar’a bilgi verdik, onlar da numaralı ağaçlara dokunmayın dedi. Zaten aksini hayatta yapmayız, orasının özelliği koru olması” diye konuştu. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, izinsiz çalışmayı yürüten taşeron firmanın Peyzaj Mimarları Odası’nda tescilinin de bulunmadığını belirtti.


‘Çalışma izinsiz, firma tescilsiz’


Kolçak, “Tarihi miras değeri ve önemli bir kültürel peyzaj kimliği bulanan bu alanda ayrıca tabiat varlıkları adına tescilli ağaçlar da bulunuyor. Dolayısıyla bakım onarım-tadilat çalışmalarının yapılabilmesi için rölövesi ve peyzaj restorasyon projesinin olması gerekmektedir. Sorumuz üzerine “Ağaç altı temizlik yapıyoruz” şeklinde açıklama yapan firma, mesleki formasyonumuzdan olmadığı gibi tescilli değildir. Bu anlamda gerekli yasal işlemi başlatacağız, firmaya ihtarname göndererek konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.


ELİF İNCE/ Radikal Gazetesi 


Geri Dön