23 / 12 / 2024

Tarihi Paterson Köşkü kültür merkezi olacak

Tarihi Paterson Köşkü kültür merkezi olacak

149 yıl önce inşa edilen tarihi bina, kültür merkezi yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek.



Bakan Günay, Bornova'daki tarihi Paterson Köşkü kültür merkezi yapılmak üzere  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne devretme kararı aldıklarını açıkladı. Bürokratlarına işlemleri başlatmaları için talimat veren Bakan Günay, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile devir sözleşmesi imzalayacaklarını söyledi. Paterson'un 30 yıldır kurtarılmamasına anlam veremediğini belirten Bakan Günay, "Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile köşkün durumunu görüştüm. Bu ay içinde sözleşmeyi imzalar, bir aksilik olmazsa yaz sonunda da köşkü kurtarırız" dedi. Yeni Asır'ın haberi:

Kamulaştırılmıştı

1859 yılında İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından yaptırılan tarihi köşk, ilgisizliğin kurbanı oldu. Köşk, 1978 yılında İzmir İl İdaresi Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Restorasyon tartışmaları 1980 yılında başlayan köşk, aradan 28 yıl geçmesine rağmen kurtarılmadı. Yeni Asır, kaderine terk edilen köşkün içler acısı halini ilk olarak 2 Ekim 2006 tarihinde "28 yıllık utanç" başlığıyla gündeme getirdi. Haberimizden bir gün sonra kentteki sivil toplum kuruluşları Yeni Asır'a destek vererek kurtarma çağrısında bulundu.

Temizlendi

Yeni Asır'ın köşkle ilgili çağrısını dikkate alan dönemin Müzeler Müdürü Orhan Düzgün, 4 Ekim 2006'da kaynak ayırıp hemen harekete geçeceklerini söyledi. 5 Ekim 2006'da da Bornova Belediyesi, ilk adımı atarak pislik yuvası haline gelen köşkü temizletti. 6 Ekim 2006 tarihinde gazetemize köşkle ilgili açıklama yapan dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir anlaşma imzalayarak Paterson Köşkü'nü kültür merkezi haline getireceklerini söyledi.

Görevden ayrıldı

Yeni Asır'ın ısrarlı yayınlarına teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 7 Ekim 2006'da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşma imzalamaya hazır olduklarını dile getirdi. Kültür eski Bakanı İstemihan Talay ve merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina arasında 2002'de imzalanan bir anlaşma bulunduğunu, bu anlaşmanın geçerli olup olmadığı konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, "Eski anlaşma geçerli olacak. Ancak bakanlık ile aramızda yeni bir anlaşma daha yapılacak" diye konuştu. Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan taslak sözleşme Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderildi. Taslak sözleşmenin imzalanması beklenirken 8 Temmuz 2007 günü gazetemize açıklama yapan Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, "Paterson Köşkü'nü kültür merkezi haline getirmek için İzmir'e 2 milyon YTL gönderiyorum ve restorasyonu 1 hafta içinde başlatıyorum" sözü verdi. Ancak restorasyon başlamadı ve Bakan Atilla Koç, bu ödeneği gönderemeden görevinden ayrıldı.

Günay geldi

Koç görevden ayrılırken yerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay geldi. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007'nin son aylarında taslak sözleşmenin onaylanmasını bekleyen Büyükşehir Belediyesi'ne, "Köşkü hangi amaçla kullanacaksın" diye sordu. Büyükşehir Belediyesi ise, Ocak 2008'in ilk haftasında gerçekleştirdiği meclis toplantısında köşkü, kendisine verilmesi durumunda gençlik ve kültür merkezi olarak düzenleme kararı aldı. Bu karar da bakanlığa gönderildi. Gazetemiz bu önemli gelişmeyi de 16 Ocak 2008 tarihinde gündeme getirdi.

İnceleme yaptı

Ertuğrul Günay, 16 Şubat 2008 günü geldiği İzmir'de Vali Kıraç'ı da yanına alarak köşkü inceledi. Paterson Köşkü'nü restore etmesi için bir hayırsever aradıklarını belirten Günay, Büyükşehir Belediyesi ile aralarında kesinleşmiş bir sözleşme bulunmadığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Bakan Günay'ın bu sözleriyle ilgili, "Bakanımız ne diyorsa doğrudur" yanıtını verdi. Yeni Asır, takipçisi olduğu köşkü son olarak 30 Mayıs 2008 günü gündeme getirdi. Köşkü ziyaretinin ve "hayırsever arıyoruz" açıklamasının üzerinden 3.5 ay geçince Günay'a, ne yapacağını sorduk.

Ve mutlu son

Bakan Günay, 30 Mayıs'ta "Hani ne oldu" sorumuza müjdeli yanıt verdi. Haberimizin ardından İzmir Valisi Cahit kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile telefon görüşmeleri yaptığını belirten Bakan Günay, tarihi köşkü Büyükşehir Belediyesi'ne devretme kararı aldıklarını açıkladı. Günay, "Bu mesele 30 yıldır neden çözülmemiş anlayamadım. Güzel İzmir'in bir kültür varlığının çürümeye terk edilmesine kayıtsız kalamazdık. En kısa zamanda köşkü kurtaracağız" diye konuştu.

Maliyet 4 milyon YTL

Tarihi köşkün tüm restorasyon giderleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. İzmirlilere kültür merkezi olarak hizmet verecek köşkün restorasyonu için yaklaşık 4 milyon YTL gerektiği belirtildi. Uzun süredir el atılmayı bekleyen köşkün özellikle ahşap kısımları, ilgisizlik yüzünden çürüdü. Yetkililer, sağlıklı bir restorasyon ile köşkün eski görünümüne kavuşmasının mümkün olacağını belirtti.

Sözleşme uygulanmadı

Bir türlü restore edilmeyen köşke, 2000 yılında Türkiye Tekstil, Hazır Giyim, Deri, Sanayi, Teknoloji ve Tasarım Araştırma-Geliştirme Vakfı (TARGEV) talip oldu. Vakıf, köşkü Anadolu giysi müzesi yapmak istedi. Ancak tahsis gerçekleşmedi. Köşkü 2001'de Bornova Belediyesi istedi. Ancak Kültür Bakanlığı bu talebe de olumsuz yanıt verdi. Köşkü, 2002'de bu kez merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminde 49 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediyesi istedi. Belediye, köşkün restorasyonunu yapıp, kültürel aktivitelerin yer alacağı merkeze dönüştürmek istedi. Ancak Bakanlık 49 yıllık teklifi kabul etmedi. Daha sonra merhum Başkan Ahmet Piriştina ve dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay arasındaki görüşmeler neticesinde bir anlaşma imzalanmasına karar verildi. Bakan Talay ve Başkan Piriştina arasında 2002'de bir sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre köşk 25 yıllığına belediyeye devredilecek, belediye de onarımı yapacaktı. Ancak sözleşme uygulanmadı.


Zafer ŞAHİN - İlker ÇOBAN / Yeni Asır


Geri Dön