15 / 05 / 2024

Tarık Balyalı'dan 3 ada projesine itiraz!

Tarık Balyalı'dan 3 ada projesine itiraz!

Kuzey Anadolu Fay Hattına çok yakın yerde Pendik sahiline 603 dönümlük deniz alanına dolgu yaparak oluşturulacak 3 ada projesine CHP Üyesi S.Tarık Balyalı itiraz etti. Balyalı projeyi İBB Meclis gündemine getirdi.



Pendik Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi S.Tarık Balyalı hazırladığı yazılı soru önergesinde İBB ve Pendik Belediyesinin yeni projesi olan Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından olan Kuzey Anadolu Fay Hattına çok yakın yerde Pendik sahiline 603 dönümlük deniz alanına dolgu yapılarak 3 ada oluşturulacak olmasını İBB Meclis gündemine getirdi ve önergesinde şu cümlelere dikkat çekti: "İstanbul'u yakın gelecekte büyük bir deprem tehlikesi beklediği bir gerçek. Pendik'te yakın gelecekte yaşanması muhtemel büyük İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçelerin başında gelmektedir. Deprem sonrasında Marmara denizinde yüksekliği yer yer 2,5 metreyi bulabilecek bir tsunami yaşanabileceği bütün bilim adamları tarafından ifade edilmektedir" 


Olası İstanbul depremi ve denizde oluşabilecek tsunami gerçeğini hatırlatan CHP'li Tarık Balyalı şu soruları sordu: 

"İBB ve Pendik Belediyesi tarafından hazırlanan yapay ada projesi için herhangi bir teknik üniversiteyle ortak çalışma yapılmış mıdır ya da görüş alınmış mıdır? 


Konuyla ilgili meslek odalarından herhangi bir görüş alınmış mıdır? Bölgede ve deniz dibinde bu çalışma için gerekli olan jeolojik etütler yapılmış mıdır? 


İBB ya da Pendik Belediyesinin konuyla ilgili düzenlemiş olduğu teknik bir çalışma ya da rapor var mıdır? 

İnşaat çalışmalarıyla alakalı bir ÇED raporu düzenlenmiş midir? 


Adaların yapılacağı noktanın Marmara Denizinde yaşayan pek çok balık türünün yumurtlama alanı olduğu bilinmektedir. Deniz canlılarının yaşam alanlarının korunması için neler düşünülmektedir? 


603 dönümlük 3 adet ada oluşturabilmek için Marmara Denizine kaç ton hafriyat dökülmesi tasarlanmaktadır? 


İnşaat çalışmaları sırasında oluşacak deniz kirliliğinin önlenmesi için hangi çalışmalar yapılacaktır. İnşaat çalışmalarının ne kadar süreceği düşünülmektedir? 


Projenin maliyeti ne kadar olacaktır? Projenin ihalesi ne zaman yapılacaktır? 


Adaların yapımı ve hizmete açılması sonrasın da yaşanacak bir deprem ve muhtemel tsunami sonrasında bu adalarda bulunanların tahliyesine ilişkin bir plan geliştirilmiş midir? 


Denizin ortasına yapay ada projesi aslında yeni hafriyat alanları yaratma projesi midir? 


Olası bir depremde bu adalarda oluşabilecek can kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?



Tünaydın




Geri Dön