11 / 05 / 2024

Tarım arazilerinde kiralar arttı! Tezgahlara yeni zamlar kapıda!

Tarım arazilerinde kiralar arttı! Tezgahlara yeni zamlar kapıda!

Son 1 senede konut ve arsalarda yaşanan fahiş fiyat yükselişleri tarım arazilerini de etkiledi. İşte ayrıntılar...



Türkiye'de ağırlıklı olarak kiralama yöntemi ile ekilen tarım arazilerinde kira fiyatlarının yüzde 100 civarında yükseldiğinin altı çizilirken; ürünün maliyetinin yarısının da kira giderlerinden kaynaklandığı ve etiket zamlarında bunun önemli bir payının bulunduğu da ifade edildi. 

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre;  Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, kendi bölgelerinde dönüm başına 2.500 Türk Lirası olan kiraların 4 bin 700 Türk Lirası'na yükseldiğine vurgu yaptı. 

Tarım arazilerinde kiralar arttı! Tezgahlara yeni zamlar kapıda! 

Ekonomi kriz nedeni ile kiraların artık peşin alınmak istendiğine dikkat çeken  Okay, bazı bölgelerde ise ürünün 3'te 1'inin kira gideri olarak verildiğini dile getirdi. 

Tarımda ölçek yaratabilmek ve işçilik maliyetlerini düşürebilmek amacıyla arazi kiralamasına gidildiğine ve ekilen ürün için o yıl açıklanan fiyatların da zamlarda etkili olduğuna vurgu yapan Okay, konuyla ilgili olarak "Ekeceğiniz üründe kâr etmezseniz ikinci sene sıkıntı oluyor. Tarımla uğraşan nüfusa bakıyorsunuz azalma var. Belirli ürünler para kazanırsa ona göre de kiralarda artış oluyor" açıklamasında bulundu. 

Tarım arazilerinde kiralar arttı! Tezgahlara yeni zamlar kapıda! 

Kiraların yükseldiğine ancak ürün fiyatlarının çoğu zaman kurtarmadığına dikkat çeken Okay, "Geçen yıl 26 TL'ye çıkan pamuk bu yıl 16 TL'lerde. Bu fiyat nasıl kurtaracak. Geçen yıl üretici 26 TL'yi görerek kiralamasını pamuk üzerinden yaptı, sezon açıldı pamuk fiyatlarında gevşeme oldu" ifadelerini kullandı. 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, artan kiraların girdi maliyetleri gibi gelecek dönemde etiketlere ve tüketiciye yansıyacağının altını çizerek, "Burada kiracılık düzenlemesinin getirilmesi gerekir. Tarım desteklerinin arazi sahipleri gibi üreten kiracıya verilmesi gibi çok boyutlu bakış açısı ile sorunun değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu. 

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu da kiralardaki yükselişin ürün fiyatlarını da yukarı taşıyacağını belirtti ve "Tarımın en büyük gideri kiradır. Ürünün maliyetinin yüzde 35'i ile 55'ine geliyor artık. Bu pandemide en çok emlak fiyatları arttı. Böyle olunca da kiralar da arttı" şeklinde konuştu. 

Yükseliyor! Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Henüz almadıysanız acilen bakın! 3 Ekim 2022 altın fiyatları

Emekli 2023 Ocak zammı kaç lira olacak? Emeklilere son dakika hesabı! Şimdi bu rakamlara bakın!

Aile Destek Ödemesi’nde flaş gelişme! Başvurun aylık 1.250 lira alın! Aile destek paraları yattı mı?

Çocuk parası desteği güncellendi! Şimdi başvur en az 350 TL'yi PTT'den hemen al!


Geri Dön