05 / 05 / 2024

Tarım Kredi süt fabrikası aldı

Tarım Kredi süt fabrikası aldı

Et ve süt fiyatlarındaki artışın ardından sektördeki rekabet kızıştı



Çiftçilerin finansman sorununu çözen çatı örgütleri Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği süt sektörüne girdi.
Yatırımlarına bir yenisini ekleyen Birlik, Eskişehir Beylikova'da Güven Süt Fabrikası'nı satın aldı. Süt diyarı olarak bilinen Beylikova'da satın alınan fabrika ile öncelikli olarak üreticilerin sütlerinin günlük olarak değerlendirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda günlük süt işleme kapasitesi 80 tondan 250 tona yükseltilecek. Bin 800 kooperatifi ile Türkiye genelinde çiftçinin kredi ve tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılayan Tarım Kredi Kooperatifleri, yarım kalan yatırımın tamamlanmasının ardından ise kapasiteyi 400 tona çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye'nin önde gelen gıda devleri ile yarışacak olan fabrikada Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Afyonkarahisar, Burdur, Sakarya, Kayseri ve çevresindeki üreticilerin sütleri değerlendirilecek. Bu kapsamda pastörize süt, sterilize süt, ayran, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, krema, tereyağı, kremşanti, lüle kaymağı ve yöresel peynirler üretilecek. Gıda sektörünün önemli alanları arasında yer alan süt ve süt ürünleri yatırımını değerlendiren Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, yeni satın alınan fabrika sayesinde üreticinin sütünün elinde kalmayacağını vurguladı.

Üreticinin isteğini yerine getirdiklerini aktaran Yıldırım, "Ziyaretlere gittiğimiz yörelerde ortaklarımızdan, çiftçilerimizden sıkça, sütlerinin değerlendirilmesi noktasında faaliyette bulunmamız yönünde talepler geliyordu. Tarımın yapıldığı her yerde var olan ve ülke genelinde faal olan bir kurum olarak bu istekleri göz ardı etmemiz mümkün değildi." dedi.

Gübre başta olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri olarak pek çok üründe piyasada denge unsuru olduklarının altını çizen Yıldırım, "Günlük süt işleme kapasitesini 250 tona çıkaracakları fabrika ile süt fiyatlarında sıkça yaşanan dalgalanmaların önüne geçmeyi hedefliyoruz. En azından şimdilik bölgesel anlamda piyasayı regüle edici bir rol üstlenmeyi ve bu tesisin kapasitesini de artırmayı planlıyoruz." diye konuştu. Yıldırım, tüketicilere daha iyi şartlarda daha kaliteli süt ve süt ürünlerini ulaştıracaklarını vurguladı.

Bin 800 kooperatifi ile Türkiye genelinde geniş bir ağa sahip olan ve çiftçilerin kredi ve tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ürünlerinin değerlendirilmesi görevini de sürdüren Birlik, bünyesinde barındırdığı iştiraklerinin de desteğiyle, ortak ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda ortaklarından hububat, bakliyat, ayçiçeği, zeytin, yaş sebze-meyve gibi ürünleri satın alarak bunları fabrikalarında işleyerek tüketiciyle buluşturuyor. Bu amaçla 2009 yılında 32 kalem ürünü değerlendirmeye alan Tarım Kredi Kooperatifleri bu kalemlere sütü de eklemiş oldu.
Ercan Baysal / Zaman


Geri Dön