Ekonomi

Tarımda uygun gıda fiyatları için devrim niteliğinde gelişme!

Tarımda yeni süreçte, tarımsal girdi tedariği konusunda dışa bağımlı olunan alanlarda çalışmalar yapılacak. Yerlileştirme ve millileştirme konularına öncelik verilecek. İnsanların güvenilir gıdaya uygun fiyatlarla ulaşabilmesine odaklanılacak ve üreticiler güçlendirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim öncesinde paylaşılan AK Parti’nin “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar” başlıklı beyannamesi ile 2023-2025 senelerine yönelik Orta Vadeli Program’da gelecek döneme dair izlenecek politikalar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın devir teslim töreninde verdiği mesajlar çerçevesinde tarımda başlatılmış projelerin tamamlanması ve yenilerinin ilave edilmesi bekleniyor

Tarım sektöründe yeni süreçte gıda arz güvenliği çerçevesinde yerlileşme ve millileştirme konularına öncelik verilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim öncesinde paylaşılan AK Parti’nin “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar” başlıklı beyannamesi ile 2023-2025 senelerine yönelik Orta Vadeli Program’da gelecek döneme dair izlenecek politikalar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın devir teslim töreninde verdiği mesajlar çerçevesinde tarımda başlatılmış projelerin tamamlanması ve yenilerinin ilave edilmesi bekleniyor.

MİLLİ GÜVENLİĞİN PARÇASI

 Yeni süreçte, tarımda bitkisel üretimin yükseltilmesi ve tarım veri sistemlerinin iyileştirilmesi öncelikler arasında bulunuyor. Aynı zamanda, tarımsal girdi tedariği konusunda özellikle dışa bağımlı olunan alanlarda çalışmalar yapılacak. Ayrıca, yerlileştirme ve millileştirmeye öncelik verilecek ve hızlandırılacak.

Orman ve su varlığının korunmasına yönelik farklı ve yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesi planlanırken üretimden tüketime her adım için yapısal reformlar uygulanacak.

İşte detaylar...

Bitkisel ve hayvansal ürünlerde yeni çeşit, yeni ırk, yöntem ve teknoloji uygulanacak. Balıkçılık ve su ürünleri kaynakları korunacak. Ayrıca bu ürünlerin sürdürülebilir işletimi sağlanacak Bölgesel konularda rekabet potansiyeli arz eden alanlarda yeni bir teşvik düzenlemesi gerçekleştirilerek hızlı ve etkili bir yatırım hamlesi başlatılacak. Her ile göre öncelikli sektörler belirlenecek. Uygun bir planlama ile beraber katma değeri yüksek ürün üretimi ve üretimde çeşitliliği sağlanacak.

FİYAT ARTIŞLARINA ÖNLEM

Genç girişimcilere özel Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB) kurulacak. Ziraat mühendisleri öncelikli olmak üzere, genç girişimcilere bir bedel alınmadan arazi tahsisi yapılacak. Kurulacak Aile ve Gençlik Bankası’nca ilk iki sene ödemesiz ve 5 sene vadeli faizsiz kredi desteği ve belirli bir süreyle ürün alım teminatı veya sözleşmeli üretim modelinin hayata geçirilmesi sağlanacak.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesine ilişkin çalışmaları arttırılacak. Tarım Kredi Kooperatiflerinin yem ve gübrede piyasada daha etkin rol almasına ilişkin adımlar atılacak. Gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir hale gelmesi için fiyat istikrarını gözeterek söz konusu kurumlarla güçlü bir işbirliğinin tesisi sürdürülecek.

İstanbul’da tam 400 bin ‘hayalet konut’ var! Ev sahipleri evleri boş tutup kira zamlarını bekliyor!

Flaş iddia! Mehmet Şimşek: ‘Sorun görünenden daha büyük’

TEB kesenin ağzını açtı! Herkese tam 2 bin TL hediye edecek! Son tarih 30 Haziran!