23 / 11 / 2024
fuzul

Tarla, arsa ve konut gibi değerler ancak tapu dairesinde satılabilir!

Tarla, arsa ve konut gibi değerler ancak tapu dairesinde satılabilir!

Porsta Gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper, gayrimekul satışlarının ancak tapu dairesinde gerçekleşebileceğini dile getirdi




Başlangıçta hata yapılmış
Tarlamı satması için birine vekaletname verdim, bulduğu müşteriye sattı. Satın alan sonradan burayı satmış, ondan satın alan da satmış. Satış için aramızda sözleşme yaptık sözleşmeyi alıcı-satıcı ve iki şahit imzaladı. Bir miktar nakit para ve bir miktar da bono aldım. Bonoyu tahsile verdiğimde imzanın sahte olduğu iddiası ile karşılaştım. şžimdi bono Adli Tıp'ta, ancak imzayı atan kasten değişik imza atmış. şžimdi ben bu davayı kaybedersem aldığım nakit de gider mi Benim davama bir üst mahkeme bakar mı ¢ A.A.

Önce yaptığınız önemli bir hatadan söz edeyim. 2009 yılında bir gayrimenkul satıyorsunuz ama bunu tapuda yapmıyorsunuz da iki tanık huzurunda yapıyorsunuz. Bunu nasıl izah edeceksiniz bilemiyorum. Bana mektup yazdığınıza göre demek ki köşemi takip ediyorsunuz. Ben yıllardır gayrimenkuller sadece tapuda alınıp satılır diyorum. Neyse olmuş bir kere. şžimdi iş kalmış Adli Tıp'a. Adli Tıp'ta imza incelemesi yapılırken sadece imzanın değişik şekilde atıldığına bakılmaz, el yazısı örnekleri ile inkar edilen imza karşılaştırılır ve aynı el ürünü olup olmadığına da bakılır. Yani imzayı değişik atmak, değişik imza atanı kurtarmıyor, inceleme daha geniş biçimde yapılıyor. Peki Adli Tıp'tan çıkacak sonuç mutlaka doğru mu Hayır, neticede bu bir inceleme, elbette yanılma payı var. Endişelerinizi incelemenin sonuna saklayın. Hele rapor bir gelsin, ondan sonra ne yapacağınızı düşünün. Ancak bonodaki imzanın borçluya ait olmadığı şeklinde gelirse sizin tüm aldıklarınız elinizden gitmez. Aldığınız nakit var, buna karşın da satış yaptığınızı söylediğiniz yazılı bir anlaşma var. Demek ki bu parayı bir satış karşılığı almışsınız. Üstelik iki de tanık var. Dolayısı ile muhtelif ihtilaflar elbette çıkabilir ama düşündüğünüz kadar kötü olmaz. Bu davayı kaybetmeniz halinde bir üst mahkeme diye bir mahkeme yok, ancak kararı temyiz etmeniz mümkün.
Tamer Heper/Posta


Geri Dön