22 / 12 / 2024

Tarlabaşı Yenileme Projesi'nde son aşamaya gelindi

Tarlabaşı Yenileme Projesi'nde son aşamaya gelindi

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 3 yıldır devam eden Tarlabaşı Yenileme Projesi'nde son
aşamaya gelindiğini bildirdi



Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 3 yıldır devam eden Tarlabaşı Yenileme Projesi'nde son
aşamaya gelindiğini bildirdi

AA muhabirine projeye ilişkin bilgi veren Demircan, kültürel zenginliğin korunamadığı ve gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılamadığı için giderek yok olmaya yüz tutmuş Tarlabaşı ve çevresinin yıllarca ihmal edildiğini, oluşan kötü çevre koşulları ve yüksek proje maliyetleri yüzünden bugüne kadar yatırım yapılamadığını söyledi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan Tarlabaşı Yenileme Projesi ile Tarlabaşı'nın büyük bir dönüşüme hazırlandığını belirten Demircan, "3 yıldan beri devam eden çalışmada son aşamaya gelindi. Binaların yüzde 55'lik bir bölümünde mal sahipleriyle anlaştık. Anlaşma sağlanamayan binalarla ilgili dava süreci tamamlanır tamamlanmaz yenileme çalışmalarına bu yıl içinde başlanacak. Hedefimiz bu yıl kazmayı vurmak" dedi.

Demircan, projenin Tarlabaşı'ndaki Bülbül, Çukur ve Şehit Muhtar mahallelerini kapsadığını belirterek, "Proje kapsamında toplam 20 bin metrekarelik alanda 210'u tescilli sivil mimarlık örneği 278 bina restore edilecek ve 2,5 yıl içinde mülkler sahiplerine teslim edilecek" diye konuştu.

-"MÜLK SAHİPLERİ KONUT VE DÜKKAN EDİNDİ"-
Demircan, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Proje ile büyüklükleri 50 ile 100 metrekare olan küçük tarihi evler 5'er-10'ar gruplar halinde birleştirilip tek bir blok haline getirilmesi planlanıyor. Bloklar oluşturulurken, binaların dış cepheleri korunacak. Binaların
içlerinde alışveriş merkezleri, konutlar, butik otel ve pansiyonlar olacak. Bütün konutlar için yer altı otoparkları ve sosyal faaliyetlerin yoğunlaşacağı yaya alanları oluşturulacak. Mülk sahiplerinin büyük bir çoğunluğu proje alanından konut ve dükkan edindi. Çok küçük kısmı da bedeli karşılığında mülkünü sattı. Çok küçük hisse sahibi olanlara (veraset yoluyla ya da kiracılar) ise Beyoğlu Belediyesinin  TOKİ  ile yaptığı anlaşma çerçevesinde kuraya girmeden yüzde 5 peşinatla Kayabaşı konutlarından mülk edinme hakkı tanındı. Cadde üzerinde ticari işletmesi olan konut sahiplerine yine cadde üzerinde ticari birim önerildi. Proje
kapsamında belediye yaklaşık 10 milyon TL tutarında kamulaştırma yapmayı öngörüyor. 500 milyon dolarlık dev proje ile Tarlabaşı'nı Pariste'teki Champs Elysees'ye dönüştürmeyi hedefliyoruz."

Demircan, yenileme projesinin mekansal yenilemenin yanı sıra toplumsal ve ekonomik gelişmeyi de hedeflediğini, böylece bölge halkının, daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamaya devam edeceğini ve yeni istihdam olanaklarından öncelikle faydalanacaklarını söyledi.

-"PROJE ÇEVREDEKİ TEHDİT UNSURLARINI KALDIRACAK"-
Oluşturulan kapasite artırımı programlarıyla da yeni iş olanaklarına ulaşma becerilerinin artacağına işaret eden Demircan, "Böylece bölge insanı, yapmakta oldukları işlere göre çok daha nitelikli meslekleri öğrenme ve kendilerine ekonomik fırsatlar yaratma imkanı bulacak" dedi.

Demircan, proje sayesinde alanda var olan fiziksel ve sosyo-ekonomik sorunların çeşitli projeler ve eğitim programları ile ortadan kalkacağını, bunun yanı sıra hem alanda, hem de yakın çevresi için tehdit oluşturan unsurların azalacağını kaydetti.

"Beyoğlu'nun bu güzide bölgesi dar sokaklara, otopark sorununa, kötü çevre koşullarına artık veda ediyor" diyen Demircan, proje ile bölgenin çağdaş ve modern bir görünüme kavuşacağını söyledi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, "Proje sadece Tarlabaşı'nı yenilemekle kalmayacak, bölgede daha güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yeni bir yaşam merkezi oluşturarak, İstanbul ile bütünleşmiş bir alan haline gelmesini sağlayacak" şeklinde konuştu.
AA


Geri Dön