27 / 04 / 2024

Tasarım Ödülleri'nde 2. olan Ahmet Vefik Alp’e tören düzenlendi!

Tasarım Ödülleri'nde 2. olan Ahmet Vefik Alp’e tören düzenlendi!

Amerikan Mimarlar Enstitüsü Başkanı Mickey Jacob, Taksim Camii Projesi ‘Uluslararası Tasarım Ödülleri’nde 2. olması nedeniyle Mayıs başında Los Angeles’e ödül törenine gidecek olan Ahmet Vefik Alp için tören düzenledi...



Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in ‘Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi Projesi 2012 Mayıs ayında Interarch 2012 mimarlık şehircilik kongresinde UIA Dünya Mimarlar Birliği 1. Ödülüne değer bulunmuş ve yaklaşık 1.400.000 mimarı temsil UIA ‘Uluslararası Mimarlar Birliği’ Başkanı Mr. Albert Dubler Dr. Mimar Alp’i Sofya’da bizzat kutlamıştı.


Başbakan RTE ın onayını bekleyen proje bu kere ABD, Los Angeles ten IDA ‘International Design Awards’ Uluslararası Tasarım Ödülleri programında Kurumsal Yapılar kategorisinde 2. Ödül derecesini aldı. Los Angeles kentinde 7.si gerçekleşecek olan Ödüller Mimarlık, İç Mimarlık, Moda Tasarımı, Endüstriyel Tasarım ve Grafik Tasarım kategorilerinde tüm Dünyadan katılımlar oluyor.

Ödül Töreni 5 Mayıs 2013 tarihinde, Sinema Oscarları törenlerinin yapıldığı salonun yakınında, Los Angeles,’Gold Theatre’ salonlarında arasında yer alacak..


Bu arada Fransa’nın Lyon Kentinde toplanan ABD nin 80.000 üyeli meslek örgütü AIA ‘American Institute of Architects’ Amerikan Mimarlar Enstitüsü Kıtasal Avrupa Seksiyonu konferansı bağlamında Amerikan Mimarlar Enstitüsü Başkanı Mr. Mickey Jacob Alp i kutladı ve ‘uzaklarda çalışan üyelerimizin kazandığı başarılar bizleri onurlandırıyor, bu başarıyı Amerikalı mimarlarımıza duyuracağım.’ dedi. Prof. Alp’te Başkan Jacob’ a WAM ‘World Architecture Masters’ (Dünya Mimarlık Ustaları) Dergisinin kendisine ayrılan ve kapağında ’Taksim Camii Projesi’ kullanılan son sayısını hediye etti (res). Mimarların önemli dergisi ‘Architectural Record’ un 15 yıl baş editörlüğünü yürüten, halen AIA nin CEO su olan ünlü Mimar Robert Ivy de Mimar Alp’i kutladı. Yine ayni törene ‘Lutron Mimari Aydınlatma Teknolojileri’ ni temsilen Paris ten katılan Mss. Marlene Roche ta Alp’in eserlerinden etkilendiğini ve bunların aydınlatmasını yapmayı çok arzu ettiğini ifade etti ve Alp’ten bir WAM dergisi hediye aldı.(res)

Programda Prof. Alp’e Türkiye’den Y Müh. Mimar Serpil Tanker, Av. Semra Tanker ve Tasarımcı Sn. Aynur Özderici, Mimar çift Alexis ve Murat Şanal ile KKTC den Mimar Ali Yapıcıoğlu eşlik ettiler.(res)


"Cami bütününe yukarıdan bakıldığında Türk Bayrağı'nı simgeleyen Ayyıldız şekli algılanmaktadır. Taksim Meydanı'ndan bakıldığında ise Camii gündüzleri 'doğan bir güneşi', geceleri ise 'doğan bir mehtabı anımsatmaktadır. Proje yumuşak formu ve duyarlı ölçeğiyle Aya Triada Rum Kilisesi altında ezilmemekte, Italyan heykeltraş Pietro Canonnica’nın eseri ‘Taksim Cumhuriyet Anıtı' nı da saygı ile yaklaşmaktadır. Bu üçlü arasında sihirli bir denge oluşmuş, Taksim de medeniyetlerin buluşması, kültürlerin kesişmesi ortamında Dinimiz, Bayrağımız, Cumhuriyetimiz ve Atatürk'ümüz yek vücut olmuştur.


Taksim Cumhuriyet Camii Projesinin nin ikinci defa uluslararası ödül almış olması nedeniyle heyecanlıyım. Ancak yabancılardan tebrik alırken Mimarlar Odamızdan henüz bir mesaj alamamış olmaktan üzüntülüyüm. Çamlıca Tepesi için hazırladığım ‘Altın Kubbeli Camii’ nin de benzer ödüller alacağını tahmin ediyorum. Ancak esas olan bu tasarımların gerçekleşmesidir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Lyon kent merkezinde gördüğümüz titiz korumadan özellikle Istanbul olarak dersler çıkarmalıyız. Maalesef buraları görünce içimiz sızlamaktadır.” Alp: Yayınlanan 17 sayısının her birini Paul Andreu, Tadao Ando, Toyo Ito, Renzo Piano, Mario Botta, Norman Foster, Teodora Gonzales de Leon, Justus Dahinden, Maksimiliano Fuksas, Zaha Hadid isimlerininde bulunduğu mimarlara ayıran WAM ‘World Architecture Masters’ dergisi 18. sayısını Ahmet Vefik Alp’e ithaf etti ve kapakta ‘Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi’ projesine yer verdi. Dergide Alp’in diğer yapıt ve projelerinin yanı sıra Taksim Cumhuriyet Camii’ nin ön projeleri de bulunuyor.


Geri Dön