28 / 04 / 2024

Ahmet Vefik Alp: 18 yıl önce bugünü çizmişim!

Ahmet Vefik Alp: 18 yıl önce bugünü çizmişim!

Y. Müh. Mimar Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, "‘Tüpgeçiş’ yeni bitti, ‘Haliç Metro Köprüsü’ evvelki gün açıldı, ‘Monoray’ planlara girdi. 18 yıl önce bugünü çizmişim." dedi...




‘Tüpgeçiş’ Yeni Bitti, ‘Haliç Metro Köprüsü’ Evvelki Gün Açıldı, ‘Monoray’ Planlara Girdi…


Istanbul Boğazını alttan geçmek Osmanlıdan gelen bir fikir, 1985 lerde de tekrar çalışılmış... 


Ancak fikri 18 yıl önce günümüz teknolojisinde projeye dökerek Ülke gündemine getirmek bana nasip olmuştu. Tüpgeçişli resimlerim Istanbul Büyükşehir Adaylıklarımda Istanbul bilbordlarını çok süslemişti hatırlarsanız. Bu deyişlerim bizim Hükümetleri tetikledi ve 18 yıl sonra Metro Tüpgeçiş yapıldı ve açıldı. Harem-Kumkapı arası araçlar için ikincisi de yolda. Benim projemde bu ikisi bir arada idi. 


Kangren Istanbul ulaşımını kökten çözebilecek ‘Çemberler Sistemi’ projem için gerekli olan Boğaziçi Köprüsü altından üçüncü Tüpgeçiş’i de çoktan yazdım çizdim. Google cular için tekrar yazayım, ilk şekliyle adı ‘Altın Üçgen’ idi.


Yenikapı’yı Taksim üzerinden Levent’e bağlayan ‘Haliç Metro Köprüsü’nü Başbakanımız evvelki gün açtılar. Keşke benim projemdeki gibi alttan taşınsaydı da koca direkleri ve askıları Süleymaniye Külliyesinin ve Tarihi Yarımada’nın siluetini yaralamasaydı.


‘Monoray’. Geçtiğimiz hafta ‘Monoray’, bizim deyişle ‘Havaray’ Istanbul Planlarına işlendi. 


1999 yılında Başkan adayı iken Monoray projemi sizlerle paylaşmıştım. Direkler üzerinde tek rayda giden bu sistem birçok ülkede kullanılıyor. Mevcut yollara sıkıştırılan raylı sistemler gibi dokuyu kesmiyor. Yolların, derelerin, hatta evlerin üzerinden geçiveriyor. Kolay, ucuz, güvenli. Ayrıca, seyahat etmesi de zevkli, şehri havadan görüyorsunuz. Metrodan daha hızlı ve ucuz yapılabiliyor. Metrobüs yerine Monoray yapılsaydı bugün İstanbul ulaşım daha rahat olurdu. Nitekim Kadir Başkan’ım Metrobüs’ün geçici bir çözüm olduğunu çoktan teyit etti.


Havaray’ı Düzce de bir dostumuz yapmış bile, işliyor, gidin görün. Şimdi nihayet Havaray İstanbul’un bazı kesimlerin geliyor…


Bendeniz müneccim gibiyim maşallah, 18 yıl öce bugünü söylemişim. Bizde akıllar biraz geç geliyor, ancak gecikmeli de olsa yapanları gönülden alkışlıyorum.



Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp

Y. Müh. Mimar Kentbilimci


Geri Dön