28 / 04 / 2024

Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

Taşeron ve kamu işçilerini yakından ilgilendiren ve büyük bir merakla beklenen maaş zammı için görüşmeler başlıyor. 2021-2022 yıllarında yapılacak olan zammın belirleneceği görüşmeler öncesi hazırlıklar tamamlandı...



2021-2022 döneminde 700 bini aşkın işçinin maaşına zam oranını belirleyecek TİS görüşmeleri başlıyor.

Türk-İş ve Hak-İş tarafından mali ve sosyal hakları kapsayan ortak taleplerin hazırlandığı açıklandı. Bu gelişmelerden sonra en çok merak edilen konulardan biri de maaş zammı oldu. Peki, taşeron ve kamu işçisinin TİS ile 2021-2022 maaş zammı ne kadar olacak? Yüzdelik dilim ve seyyanen zam son durum nedir? İşte cevaplar...

 Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

A Haber'de yer alan habere göre; Türk-İş ile Hak-İş, mali ve sosyal hakları kapsayan ortak taleplerini hazırladı. Konfederasyonların bunu en kısa sürede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacak. Taleplerin sunulması ile pazarlık süreci başlamış olacak.

 Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

700 BİN İŞÇİSİN MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Türk-İş ve Hak-İş, bu dönemde sözleşme kapsamındaki işçi sayısının artması ve kamuoyunda yakın sayıda üyeyi temsil etmeleri nedeniyle birlikte hareket ettiler. Konfederasyonlar, kurulan komisyonların ve üye sendikaların görüş ve taleplerini toplayarak, mali ve sosyal haklar dahil ortak taleplerini hazırladılar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulacak olan talepler içerisinde, sağlık kurumlarında işçilere ek ödeme yapılması, taşerondan kadroya geçen işçilere tayin ve becayiş hakkı verilmesi ve bu işçilere yönelik zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılması yer alıyor.

Konfederasyonların taleplerini sunması ile resmi olarak süreç başlamış olacak ve pazarlık sürecinin, temmuz ayında sonuçlanacağı düşünülüyor.

 Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

TAŞERON İŞÇİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Taşeron işçilere her altı aylık dönemde yüzde 4 zam yapılması kararı alınmıştı. Bazı dönemlerde maaşlarının asgari ücretin altında kaldığını belirten işçiler, yüzdelik dilim zammının yapılmasını talep etmişti. Bu gelişmelerin ardından taşeron işçi maaş zammı için adımlar atıldı. Taşeron işçilerin maaşlarında yüzde 17 oranında bir zam yapılması bekleniyor. Seyyanen zamlar için ise 1108 TL ödeme yapılması tahminler arasında.

 Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

2021 3. TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Toplamda 52 gün olan ikramiyeler 4 taksitle 13'er günlük olarak hesaplara yatırılıyor. Cumhurbaşkanı kararına göre; ikramiyenin birinci yarısı 29 Ocak tarihinde, yılın ikici ikramiyesi ise 11 Mayıs tarihinde ödendi. Bu işçilerden maden işletmelerinin münhasıran yeraltı işlerinde çalışanlarına ise bu yıl yapılacak ilave tediyenin tamamı 24 Aralık'ta verilecek.

Yılın ikinci yarısında Cumhurbaşkanı kararıyla 26 günlük ödeme daha yapılacak. 3'üncü ödeme tarihi belli olduğunda ahaber.com.tr'de yer alacak.

 Taşeron ve kamu işçileri dikkat! Ne kadar zam yapılacak?

2021 TEDİYE ÖDEMELERİ NE KADAR?

İkramiyeler brüt ücret üzerinden hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. Yapılacak olan  en düşük ödeme 1.108 TL olacak. Bu yıl asgari ücretle çalışan işçi 52 gün üzerinden net 3 bin 646 lira ikramiye alacak.

İLAVE TEDİYE NEDİR?

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde kadroya geçen işçilere, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaksızın devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait olan bir kurumlarda kadroya geçen işçilere yılda 52 günlük tediye ödenmesi gerekmektedir.

KİMLER TEDİYE ÖDEMESİ ALABİLİR?

52 günlük ikramiye ödemelerinden her işçi faydalanamıyor.  6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:

  • Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,
  • Kamu iktisadi teşekkülleri,
  • Genel ve katma bütçeli kurumlar,
  • Özel bütçeli idareler,
  • Belediye ve özel idareler "hizmet akdi" ile çalışan işçiler.

 

Taşeron işçi için kritik süreç! Ne kadar zam yapılacak?

Kamu ve taşeron işçilerine tediye ödeme tarihleri belirlendi!

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön