27 / 11 / 2024

Taşınmaz rehni çeşitleri!

Taşınmaz rehni çeşitleri!

Taşınmaz rehni hangi hallerde kurulabiliyor? Taşınmaz rehni çeşitleri nelerdir? Taşınmaz rehni türleri ve taşınmaz rehninde güvence altına alınacak ana para ile faiz hükümleri bu haberde...




Taşınmaz rehni çeşitleri!

Miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilen taşınmaz rehninde; alacağın miktarının belli olmaması durumunda alacaklının bütün istemlerini karşılayacak şekilde taşınmazın güvence altına alacağı üst sınır taraflarca belirtiliyor. Taşınmaz rehni türleri ile ilgili bilgiler Medeni Kanununda veriliyor.


Kanuna göre, taşınmaz rehni türleri şu şekilde sıralanıyor:

Taşınmaz rehninin türleri;

- İpotek, 

- İpotekli borç senedi,

- İrat senedi.


Yukarıdaki yollarla kurulan taşınmaz rehninde, güvence altına alınan alacak para; ana para ve faiz olarak ikiye ayrılıyor.


Güvence altına alınan alacak

1. Ana para

MADDE 851.- Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilir. Alacağın miktarının belli olmaması hâlinde, alacaklının bütün istemlerini karşılayacak şekilde taşınmazın güvence altına alacağı üst sınır taraflarca belirtilir.


Yurt içinde veya dışında faaliyette bulunan kredi kuruluşlarınca yabancı para üzerinden veya yabancı para ölçüsü ile verilen kredileri güvence altına almak için yabancı para üzerinden taşınmaz rehni kurulabilir. Bu hâlde her derecenin ifade ettiği miktar, rehin konusu alacağın tespit edildiği para türü üzerinden gösterilir. Ancak, aynı derecede birden fazla para türü kullanılarak rehin kurulamaz.


Yabancı para üzerinden kurulan rehne ait bir derecenin boşalması hâlinde, yerine, tescil edileceği tarihteki karşılığı Türk parası veya yabancı para üzerinden rehin kurulabilir. Türk parası ile kurulmuş bir rehne ait derecenin boşalması hâlinde ise, yerine tescil edileceği tarihteki karşılığı yabancı para üzerinden rehin kurulabilir.


Yabancı veya Türk parası karşılıklarının hesabında hesap günündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının döviz alış kuru esas alınır. Rehin haklarının hangi yabancı paralar üzerinden kurulabileceği Bakanlar Kurulunca belirlenir.


2. Faiz

MADDE 852.- Sınırlayıcı hükümler saklı kalmak kaydıyla, taraflar faiz oranını diledikleri gibi kararlaştırabilirler.




Taşınmaz rehni nedir?


Geri Dön