10 / 05 / 2024

Taşınmaz satışlarında tapu işlemleri artık hafta sonu da yapılabilecek! Tapu işlemi yaparken bunlara dikkat!

Taşınmaz satışlarında tapu işlemleri artık hafta sonu da yapılabilecek! Tapu işlemi yaparken bunlara dikkat!

Tapuda yeni dönem resmen başladı. Yalnızca tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemi bundan sonra noterlerde de yapılabilecek. Peki tapu işlemi yapacakların nelere dikkat etmesi gerekiyor?



Dr. Bedia Güleş, noterlerde yapılacak tapu işlem süreci ile ilgili önemli bilgiler veredi. Kendi gayrimenkulü ile ilgili işlem yapmak isteyen vatandaşların; e-devlet sistemi üzerinden Türkiye Noterler Birliği’ne giriş yaparak, işlem yapmak istedikleri taşınmazını seçmeleri gerektiğini söyledi.

Bedia Güleş, daha sonra işlem yapmak istediği noteri belirleyerek seçim yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca paylaşılan bilgilere göre, tapu işlemi yapacak olan tarafların, tüm bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor. Tüm bilgiler doldurulduktan sonra başvuru işlemleri tamamlanıyor.

Paylaşılan detaylara göre söz konusu bu başvuru işlemleri noterin başvuru sisteminde görünür hâle gelecek ve daha sonra taraflar ve tapu işlemi yapılacak olan gayrimenkulle ilgili bilgilerin doğruluğu noter tarafından teyit edilir. Eğer eksiklikler ya da yanlış bilgilendirme varsa bu safhada giderilebilmektedir.

Taşınmaz satışlarında tapu işlemleri artık hafta sonu da yapılabilecek! Tapu işlemi yaparken bunlara dikkat!

Fiili ve hukuki hususlara ilişkin bilgiler doğrulandıktan sonra başvuru satış için işleme alınıyor.

Yine verilen detaylara göre, eğer her şey usulüne uygun ise taraflara randevu günü gönderiliyor. Randevu gününde taraflar işlemlerini yapabilirler fakat randevuya gidilmediği durumda randevu gününden itibaren 10 günü geçmemek kaydıyla o başvuruya istinaden satış işlemleri gerçekleştirilebilir. 10 günü geçtikten sonra ise yeni bir başvuru yapılması gerekir.

Verilen bilgilere göre, taraflar belirlenen süre zarfında notere gittikleri taktirde noter huzurunda satış sözleşmesi gerçekleştirilir. Söz konusu sözleşme, Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra da taraflara tapu senedi verilerek işlem tamamlanır. 

Ayrıca halihazırda tapu sicil işlemleri için Tapu Müdürlüklerine, harç ve döner sermaye işlem bedeli ödeniyor. Gayrimenkul satışını ilgili noterde gerçekleştirmek isteyenlerin bu bedellere ek olarak noter ücreti de ödemesi gerekiyor. Bu bedel de 500-4000 bin Türk Lirası arasında değişen ve taşınmazın büyüklüğüne göre belirlenen maktu bir işlem ücreti olarak belirtiliyor.

TOKİ İzmir 2023 projesinde son dakika! Bu ilçedeki 271 konutluk yeni proje için beklenen tarih geldi!

TOKİ'den 2 bin 491 lira taksitle konut fırsatı! Başvurular işte bu tarihte başlıyor! Hemen bakın!

Aile Destek Paketi programı yerine vatandaşlık maaşı geliyor! Vatandaşlık maaşı Temmuz 2023 kime verilecek? Hemen bakın


Geri Dön