29 / 04 / 2024

Taşınmaz ticaretine kolaylık!

Taşınmaz ticaretine kolaylık!

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan alınarak satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacak...



Bağışlanmak üzere yaptırılan okul, sağlık tesisi ve ibadethane gibi tesislerin inşası dolayısıyla yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olacak.

Tebliğde ikinci el araç ve taşınmaz ticaretiyle uğraşanlara getirilen KDV kolaylığının detayları da yer aldı. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan alınarak satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacak. Düzenleme uyarınca, satıcı tarafından ödenecek KDV, alış ve satış bedeli arasında oluşan kar üzerinden hesaplanacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, KDV'deki bu uygulama için araç veya taşınmazın basit tadil, bakım ve onarım işlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapılmaması gerekecek.

Tebliğde ihracat işleminde, ihraç edilen malın alımına ilişkin ortaya çıkan kur farkları üzerinden ödenen KDV'lerin iadesine ilişkin düzenlemeye de yer verildi. Buna göre, ihraç edilen malın alımına ilişkin oluşan kur farkına ait faturanın, o ihracata ilişkin iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili KDV, sonraki aylarda alınabilecek.

Adi ortaklıkların limited şirkete dönüşmesi sürecinin vergisiz olarak yapılmasına ilişkin düzenleme de tebliğde yer aldı.

Tebliğ ile Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin KDV'den istisna olmasına ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi.

Tebliğin ihracatçılara ilişkin hükmü bugünden, diğer maddeleri 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

 


Geri Dön