13 / 05 / 2024

Taşucu Seka Limanı yeniden ticari limana dönüştürülecek!

Taşucu Seka Limanı yeniden ticari limana dönüştürülecek!

Bulunduğu bölge turizm tesis alanı ilan edilen ve ticari liman statüsünden çıkarılan Taşucu Seka Limanı'nın tekrar ticari limana dönüştürülmesi planlanıyor.



Bulunduğu bölge turizm tesis alanı ilan edilen ve ticari liman statüsünden çıkarılan Taşucu Seka Limanı'nın tekrar ticari limana dönüştürülmesi planlanıyor.


Limanın uzun zamandır tam anlamıyla işlemediğini ifade eden Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, "Seçimden sonra çalışmalarımızı hızlandıracağız" dedi. 

Taşucu Seka Limanının 1980 yılında kurulduğunu ve stratej ik öneme sahip ticari bir liman olduğunu belirten Nurettin Kaynar, ancak 6 yıl önce ticari liman statüsünden çıkarıldığını ve bulunduğu bölgenin turizm tesis alanına çevrildiğini vurguladı. Kaynar, bu nedenle limanın şuan tam olarak işlemediğini aktarırken, limanın 6 yüdır neredeyse atıl durumda olduğunu ifade etti. Seka Limanı'nın tekrar konteyner yükleme-indirme limanı olması yönünde çalışmalara başladıklarını dile getiren Kaynar, bu yılın başında Karaman Ticaret ve Odası'nda bölge odaları olarak bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bir çalışma heyeti kurulduğunu vurguladı. Bu heyetin Seka Limam'm arazisinin yeniden ticari araziye çevrilerek Özelleştirme İdaresi'ne devredilmesi konusunda çalışmalar yapacağını belirten Kaynar: "Ulaştırma Bakanı Lütfî Elvan da bize bu konuda söz verdi. Ancak araya seçim girdi. Biz oda olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Hükümet kurulduğu an acilen Seka Limanı nın özelleştirilerek ticari limana dönüştürülmesi için başvurularımız olacak. Bunu en çok Mersin ve Karaman sanayicisi istiyor" dedi. 


Konya ve Karaman'daki ihracatçılara avantaj sağlayacak Limanın, bölgenin tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinin ihracı ile ve Karaman ve Konya illerinin sanayi mamülleri ve çimento sanayinin ve bölgede mevcut mermer ocaklarından çıkan mermerlerin ihracatının buradan yapılabilmesi için çok önemli olduğunu aktaran Kaynar, limanın yeniden açılmasıyla ihracatçılara komşu ülkelere ulaşmada önemli bir avantaj yaratacağını dile getirdi. 


Nurettin Kaynar, limanın açılması ile birlikte Konya'dan Taşucu'na demiryolu yapılmasını da talep ettiklerini aktarırken, ayrıca Mersin Çeşmeli'de biten Tarsus  Adana  Gaziantep otoyolunun da Taşucu'na kadar uzatılmasının planlandığını ancak projenin hala askıda beklediğini vurguladı.


Dünya


Geri Dön