08 / 05 / 2024

TAV, Üsküp Büyük İskender Havalimanı'nı hizmete açtı!

TAV, Üsküp Büyük İskender Havalimanı'nı hizmete açtı!

Üsküp Büyük İskender Havalimanı yeni terminal binası ve altyapısını tamamlayan TAV Havalimanları Holding, proje için 100 milyon Euro 'luk yatırım yaptı



Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, krizli günlerde TAV yöneticilerinin “Hem sizin hem bizim itibarımız için gerekirse cebimizden koyarak projeyi tamamlarız ” dediklerini anlattı. TAV Havalimanları Holding, yeniden inşa ettiği Üsküp Büyük İskender Havalimanı 'nı hizmete açtı. Mart 2030 'a kadar TAV tarafından işletilecek havalimanı, yılda 4 milyon yolcuya hizmet verecek. Geçen yıl mart ayında havalimanını mevcut terminali ile işletmeye alan TAV, 18 ay 5 günde 100 milyon Euro yatırımla yeni terminal binası ile alt yapı yatırımlarını tamamladı. Makedonya 'nın bağımsızlığını kazanmasının 20 'nci yılında gerçekleştirilen törene, Makedonya Cumhurbaskanı Gjorge Ivanov, Başbakan Nikola Gruevski ve Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski de katıldı.
 
Cebimizden harcar bitiririz

2008 'de yapılan ihaleden sonra ekonomik kriz çıktığını ve bankalarin bu projeye kredi vermekte tereddüt ettiğini anlatan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, “Bankalar projeden çekildiklerini açıkladıktan sonra Makedonya 'da kamuoyu bana ‘Nikola çok güvendiğin Türkler nerede ' diye sormaya başladı. Istanbul 'a gittim ve TAV yöneticileriyle iftarda bir araya geldik. Kendileri bize ‘Hem sizin hem bizim itibarımız için en geç 6 ay içinde bankalar para vermese bile gerekirse cebimizden koyarak projeyi tamamlarız ' dediler. Ve proje söz verdikleri zamanda tamamlandı ” dedi. Gruevski, “Ortak tarihimizde bugün yeni bir sayfa açılıyor ” diye konuştu. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani şžener de, “Hedef bölge olarak gördüğümüz coğrafyalarda akıllı bir şekilde büyümeye, hızlı karar alma yeteneğimizi kültürleri birbirine eklemleyebilme becerimizle birleştirerek küresel ekonomideki başarımızı perçinlemeye devam edeceğiz ” dedi.

Yılda 4 milyon yolcu

TAV Havalimanları, başkent Üsküp 'te 6 yolcu köprülü 40 bin metrekare yeni terminal binasıyla yıllık yolcu kapasitesini 4 milyona çıkarttı. Bu yatırımların yanı sıra apron ve pisti genişletildi. Kargo ve otopark kapasitesi de artırıldı. Yıllık 40 bin ton kapasiteli kargo deposu, yeni yangın istasyonu, 5 bin metrekare yönetim binası, 1300 araçlık otopark, 23 check-in kontuarı yapıldı. Mevcut pist de 500 metre uzatıldı. Yapımı 18 ay 5 günde tamamlanan yeni havalimanının stratejik konumuyla Balkanlar 'ın ulaşım merkezi olması öngörülüyor. TAV, geçtiğimiz nisan ayında da ülkenin önde gelen turizm noktalarından Ohrid kentindeki St. Paul the Apostle Havalimanı 'nı yenilemişti. TAV Havalimanları her iki Havalimanının işletme hakkını 20 yıllığına kazanmıştı.

Küresel marka oldu

DÜNYANIN önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları Holding, Türkiye 'de İstanbul Atatürk,  Ankara  Esenboğa Havalimanları,  İzmir  Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve Antalya Gazipaşa Havaalanı 'yla Makedonya, Tunus ve Gürcistan 'da ikişer havalimanının işletmesini yürütüyor. Holding kısa süre önce Suudi Arabistan 'ın Medine Havalimanı ihalesinde en iyi teklifi verdi. Gümrüksüz satış mağazaları (duty-free), yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilgi işlem, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteren TAV, 2010 'da   420 bin uçak seferine ve yaklaşık 48 milyon yolcuya hizmet sundu.

BTA Üsküp 'te de büyüyecek

TAV Holding 'in ikram şirketi BTA, yerel ve uluslar arası tatlardan oluşan mönülerle havalimanı kafeteryalarında Makedon yolcuların beğenisine sundu. Cooky Moon adını verdikleri kafeteryayı havalimanından sonra Üsküp şehir merkezinde de açacaklarını söyleyen BTA Genel Saadettin Cesur, “Yatırımlarımız sadece havalimanı ile sınırlı değil. Burger King zinciri, Makedonya 'ya bizle ortak giriyor. Bu havalimanlarından edindiğimiz tecrübenin ülkeye yansıması ” dedi.

Rakamlarla Üsküp Havalimanı

Yeni Yolcu Terminal Binası: 40.000 metre kare
Pist uzatma: 500 metre
Otopark alanı: 42.500 metre kare / 1300 araç kapasiteli
Yönetim Binası: 5.000 metre kare
Kargo Terminali: 40.000 ton kapasite/yıl
Hürriyet/Tolga ÖZBEK


Geri Dön