27 / 04 / 2024

TBMM binasında inşaat çalışmaları devam ediyor!

TBMM binasında inşaat çalışmaları devam ediyor!

Meclis'te süren inşaat çalışmaları bittiğinde vekillerin 12 m2 olan odaları, 40 m?ye çıkmış olacak. Vekillere ayrıca bilgisayar ve yazıcı da verilecek. Meclis'te inşaat çalışmalarına son hızla devam ediliyor...



Meclis binası yenileniyor vekil odası 3 kat büyüyecek. Milletvekilleri, yeni yasama yılını yeni odalarında karşılayacak. Yetersiz oldukları belirtilen A ve B bloklar ise yıkılacak. Projede binaların yerini yeşil alanlar kaplayacak. Milletvekilleri tatile girdi ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) hummalı çalışmalar devam ediyor. İş makineleri, hafriyat, inşaat alanlan Meclis'i şimdilik bir şantiye alanına çevirse de bütün bu hazırlıklar 1 Ekim'de açılacak 'yeni TBMM' için. 


Şantiye alanının büyük kısmı milletvekillerinin yeni makam odalarıyla ilgili. İki yıl önce yapımına başlanan binadaki çalışmalar, bu dönem bitecek. Böylece şimdilerde 10-12 metrekare odalarda çalışan vekillerin odaları 40 metrekareye çıkacak. Teknolojik imkânları üst düzeyde tasarlanan binada aynca her vekile bilgisayar ve yazıcı verilmesi planlanıyor. Yıllardır milletvekilleri tarafından kullanılan ve yetersiz bulunan A ve B blokların akıbeti ise yıkım olacak. Binaların yerini yeşil alanlar kaplayacak. Ana bina daha görünür hâle getirilecek. 

Meclis'in çehresi sadece fiziki anlamda değişmeyecek. Meclis Genel Sekreterliği, yeni yasama yılında birçok yeniliği hayata geçirmeye gayret ediyor. Meclis Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, dünya parlamentoları arasında TBMM'nin itibarını artırmayı amaçladıklarını söylüyor. Bunun için de yoğun bir faaliyet programı yürütülüyor. Diğer parlamentolarla, üniversitelerle, kamu kurumlarıyla Meclis ilk kez işbirliği içerisinde. Kağıtsız Parlamento, engelsiz Meclis, halk günü, hediyelik eşya, yemeklerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gibi birçok yenilik var Meclis'te. 


Meclis'in yeniliklerinden biri de hediyelik eşya satış merkezi. TBMM logosu taşıyan birçok ürün, ilk kez Meclis tarafından satışa sunuluyor. Yaklaşık bir aydır satışı yapılan ürünler, iktidar ve muhalefet kulislerine yakın bir merkezide camekânlı bölmelerde sergileniyor. Genel Kurul'un açık olduğu ve grup toplantılarının yapıldığı gün, satışın yoğun olduğu günler. 


Cüzdan, çikolata, kalem, kartvizitlik, ayna, zarf açacağı, kol düğmesi ve sırt çantasına kadar 45 çeşit ürün var. Ürünler 14 ayn firmaya yaptırılıyor. Şimdilik sadece Meclis içerisinde satılan ürünler, yeni yasama yılıyla 

Dolmabahçe ve Milli Saraylarda da satışa çıkacak. Ürün yelpazesi daha da artacak. Hediyelik eşyaların içerisinde en fazla anahtarlık, kupa, ayna gibi eşyalar satılıyor. Ancak vekillerin gözdesi bozuk para cüzdanı. Hediyelik eşyalar arasında en pahalı ürün 42 liraya satılan deri bayan cüzdanı. En ucuz ürünler ise 1 liraya satılan bez çanta, not, kimlik kartı tutacağı. Meclis'te başlatılan halk günü sonrasında ziyaretçilerin Meclis'ten bir anıyla ayrılması fikri üzerine harekete geçilmiş. İrfan Neziroğlu, "Halk günü sayesinde vatandaşlar Meclis'i rehber eşliğinde gezerek tanıyor. İstedik ki Meclis'in bir hatırası olsun, buradan mutlu ayrılsınlar." diyor. Bir aylık bir süre içerisinde 17 bin liralık ciro elde edilmiş. Kâr amacı gütmediklerini söyleyen Neziroğlu, olumlu geri dönüş aldıklarını belirtiyor. 


Nursel Dilek/Zaman Gazetesi


Geri Dön