15 / 05 / 2024

TCMB duyurdu! Özel sektörün yurt dışı kredi borcunda düşüş...

TCMB duyurdu! Özel sektörün yurt dışı kredi borcunda düşüş...

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, mart ayında bir önceki aya göre 1,2 milyar dolar düşerek 158 milyar dolar oldu.



Mart ayında özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu geçen yılın sonuna kıyasla 1,2 milyar dolar azalarak 158 milyar dolara geriledi. 

Bu dönemde özel sektörün yurt dışından aldığı uzun vadeli kredi borcu 1,7 milyar dolar gerilemeyle 149 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 530 milyon dolar yükselerek 9 milyar dolar oldu.

Bankaların uzun vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları mart ayında geçen yılın sonuna göre 603 milyon dolar düştü, tahvil ihracı borçlanmaları da 1,4 milyar dolar azalarak 12,5 milyar dolar olarak kaydedildi.

Aynı dönemde bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 32 milyon dolar düştü, tahvil stoku da 1,2 milyar dolar azalarak 1,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,4 milyar dolar yükselirken, tahvil stoku da 13 milyon dolar artışla 9,4 milyar dolara ulaştı.

Bankaların kısa vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları, mart ayında geçen senenin sonuna göre 87 milyon dolar azalışla 5 milyar dolara düşerken, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 179 milyon dolar yükselişle 1,5 milyar dolara ulaştı.

TCMB duyurdu! Özel sektörün yurt dışı kredi borcunda düşüş...

BİR SENE İÇİNDEKİ ANAPARA GERİ ÖDEMESİ 39,9 MİLYAR DOLAR!

Uzun vadeli kredi borcunun alacaklıya göre dağılımına bakıldığında, tahvil hariç özel alacaklılara olan borçlar, mart ayında geçen yılın sonuna kıyasla 985 milyon dolar yükselerek 104,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 

Aynı dönemde tahvil hariç özel alacaklılara olan kısa vadeli borç 419 milyon dolar yükselerek 8,3 milyar dolar oldu.

Uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60'ı dolar, yüzde 2'si Türk lirası, yüzde 35,6'sı avro ve yüzde 2,4'ü diğer döviz cinsleri ile gerçekleşti.

Kısa vadeli kredi borcunun ise  yüzde 38'i avro, yüzde 33,9'u dolar, yüzde 22,6'sı Türk lirası ve yüzde 5,5'i diğer döviz cinslerinden oluştu.

Ayrıca, uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 63,3'nün finansal olmayan kuruluşlar, yüzde 33,7'sini finansal kuruluşlar gerçekleştirdi. 

Kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 26,3'ünü finansal olmayan kuruluşlar, yüzde 73,7'sini finansal kuruluşların borçları oluşturdu.

Özel sektörün yurt dışından aldığı toplam kredi borcu, mart ayı sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir sene içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 39,9 milyar dolar düzeyinde olduğu kayda geçti.

Vodafone 11 bin çalışanı işten çıkarıyor! 

Fitch Rattings dolar için tarih verdi! O tarihe kadar belirsizlik devam edecek!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 41 şehirde personel! Lise, ön lisans ve lisans mezunları aman dikkat! Bu tarihi kaçırmayın


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön